Değişen ekonomik koşullar ve artan işsizlik sebebiyle her geçen gün daha çok insan yurtdışında emek verme başvurusu koşulları araştırıyor. Öğrenciler yurtdışındaki yetişim fırsatlarını değerlendirirken, yeni mezunlar değişik ülkelerde emek verme hayatına adım atmak istiyor. Nitelikli ve vasıfsız tüm işlerde yurt haricinde emek verme imkanı yaratılması için çaba gösterilmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine bakılırsa 2021 senesinde işsizlik oranı %12 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta ise bu oran %22,6’ya ulaştı. Doğrusu 15-24 yaş arası her 5 gençten minimum biri iş arıyor. Bilhassa genç insanoğlu yurtdışındaki iş ilanlarını bul çaba içinde.
Küreselleşmeyle beraber yurt dışına çıkışlar kolaylaştı. İş fırsatları değişik ülke vatandaşlarını da kapsamaya başladı. Bu faktörler yurtdışında okuyan ve çalışan Türklerin sayısını da artırdı. Yurtdışındaki fırsatları merak ediyorsanız yazımızda Yurtdışında çalışmak isteyenlere tavsiyeler Mevzuyu detaylı olarak inceledik.
Hızlı erişim
Yurtdışında Çalışmak İsteyenlere Tavsiyeler
Uygulama ve emek verme koşullarına geçmeden ilkin, Yurtdışında çalışmak isteyenlere tavsiyeler Mevzuyu tanıtabiliriz.
Yurtdışında çalışanlarla kontakt kurun
Yurtdışında çalışmak istiyorsanız ilk olarak gitmek istediğiniz ülkede çalışan Türklerle iletişime geçmeyi deneyin. Birini tanıyorsan, işin birazcık daha kolay olacaktır. Eğer kimseyi tanımıyorsanız, Feysbuk gruplarına, topluluklarına üye olabilirsiniz. Mevzuyla ilgili forum sitelerinde paylaşım yapabilirsiniz. Kuracağınız kontakt ağı hem edinim paylaşımı hem de ihtimaller içinde bir iş fırsatından haberdar olmanız açısından mühim olacaktır.
Güncel ve etkili bir CV hazırlayın
Yurtdışında yapılacak başvurular ilk olarak özgeçmişiniz üstünde incelenecektir. Güncel olmayan bir özgeçmiş direkt negatif olarak değerlendirilecektir. Etkili bir özgeçmiş, iş için gereksinim duyduğunuz yönleri vurgulayacak içeriğe haizdir. Zira, yurtdışında emek verme başvurusu Müracaat yapmak isteyenlerin her müracaat için ayrı bir özgeçmiş hazırlaması yararlı olacaktır.
dil öğrenmeye başla
Bazı işler üstün dil becerileri gerektirmese de firmalar dili bilenleri tercih edecek. Bir tek kısa bir zamanınız olsa bile, dili öğrenmek için gösterdiğiniz çaba takdir edilecektir.
Okuyun: Yurtdışında iş imkanı olan meslekler
Yurtdışında Çalışmak İçin Nereye Başvurulur?
Yurtdışında çalışmak için değişik platformlarda arama yapabilirsiniz. En güvenilir kurumlardan biri İŞKUR’dur. Yurtdışı İstihdam hakkında detaylı bilgiye İŞKUR’un web sitesinden ulaşmak mümkündür. Kamuda çalışmak ve yurt dışına çıkmak istiyorsanız kurumunuzun dönemsel görevlendirme olanaklarından yararlanabilirsiniz. Hususi sektörde iş arıyorsanız iş ilanlarının yayınlandığı internet sayfalarını inceleyebilirsiniz.
Yaygın olarak bilinmeyen bir öteki yöntem ise büyükelçilikler tarafınca gösterilen iş ilanlarıdır. Aynı şekilde Dünya Bankası ve Avrupa Parlamentosu benzer biçimde internasyonal kurumsal şirketlerin internet sayfalarını de takip edebilirsiniz. Hâlâ öğrenciyseniz ve gelecek planlarınızda bir yerdeyseniz yurtdışında emek verme başvurusu Zorunlu kalırsanız, internasyonal bir şirkette emek verme hayatınıza başlamanızı tavsiye ederiz.
Yurtdışında İş Bulma
Hususi istihdam bürolarının yetkilendirilmesiyle beraber iş ilanı vermek yeni bir sektör haline geldi. Emek verme hayatına yurt haricinde devam etmek isteyenler için yurtdışındaki iş ilanlarını bul siteler destek olacaktır. Bu sitelerden en oldukca kullanılanlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Türkiye menşeili mahalli ve internasyonal firmalar için en popüler işe alım sitelerinden biridir. Personel aramak amacıyla 100 binden fazla şirket sitede kayıtlıdır. Sitenin veritabanında 25 milyondan fazla özgeçmiş bulunmaktadır. Firmalar çoğu zaman yurt dışı ilanlarını Kariyer.net’te yayınlamaktadır.
Adımları 1995 senesinde ABD’de atılan şirket, kısa sürede tüm dünyadaki şirketlerin çalışan aramış olduğu bir platform haline geldi. Bugün dünyanın değişik yerlerinden 87 milyon özgeçmişe ulaşmak mümkün.
Bir iş ağı olarak kurulan LinkedIn, geliştirdiği araçlarla iş bulma platformu haline geldi. Emek verme hayatınızı etkileyecek gelişimleri platformda paylaşırsınız. Hem kişisel ağlar vesilesiyle hem de gösterilen iş ilanlarına başvurarak yurtdışında emek verme başvurusu Bunu halletmeye çalışanlar içinde popüler hale geliyor.
İŞKUR Yurtdışında İş İlanı Bulma
İŞKUR yurt dışı istihdamı mevzusunda emek harcamalar yapmaktadır. Kurum, 2021 yılının ilk dokuz ayında yurt haricinde toplam 10.275 iş sözleşmesini onayladı. Kurumun sunmuş olduğu hizmetler şunlardır:
Türk işverenlerin yurt dışındaki yatırımlarında istihdam edilecek personel taleplerini karşılamak; Yurtdışında istihdam edilecek yabancı işverenlerin işgücü taleplerini karşılamak; Türkiye’de yaşamak ve yurtdışında çalışmak için başvuranların işlemlerini yapmak, Personel yerleştirme izinlerini düzenlemek, Hususi istihdam bürolarının yurtdışı hizmetlerini düzenlemek, Yurtdışı hizmet sözleşmelerini düzenlemek ve onaylamak
Kurum, yurt haricinde çalışmak isteyenlere çeşitli ülkelerle ikili toplumsal güvenlik anlaşmaları yöntemiyle destek olmaktadır. Yurtdışında İŞKUR iş ilanlarını bulma Aşağıdaki ülkelerle ikili anlaşmaları bulunmaktadır.
AlmanyaArnavutlukAvusturyaAzerbaycanBelçikaDanimarkaFransaGürcistanHollandaKanadaLibyaLüksemburgMakedonyaNorveçRomanyaÇek CumhuriyetiİngiltereİsveçKKTC
Yurtdışına Gitmenin Yolları
Yurt haricinde yaşamak ve çalışmak istiyorsanız kendinize uygun bir planla bu hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğitiminize, geçmişinize ve mesleğinize bakılırsa oldukca farklıdır. yurtdışına çıkma yolları vardır. Bu yollardan en oldukca tercih edilenini aşağıda bulabilirsiniz.
Eğitim
İleride uzun vadeli bir yurt dışı planınız var ise eğitim hayatınızı yaşamak istediğiniz ülkede geçirmek doğru bir karar olacaktır. Eğitimde sınırlar giderek ortadan kalkarken, değişik ülkelerdeki okullar aralarında antak kalma yaparak talebe değişimine izin veriyor. Ek olarak, belirli bir dil seviyesini öğrenmek için vize alabilirsiniz. Sonrasında üniversitelerin imtihanlarına girip başarı göstermiş olursanız, değişik bir ülkedeki üniversitede eğitim görebilirsiniz.
Erasmus benzer biçimde değişiklik programları da yurtdışında bir dönem için uygun olabilir. Lisans ve yüksek lisans programları ile yurt dışına burslu yada burssuz olarak gitmek de mümkündür. Eğitim için bir ülkede olmak, o ülkenin dilini öğrenmek, bir ağ geliştirmek ve iş fırsatlarından haberdar olmak anlamına gelir.
Gezim
Gezim kim bilir yurtdışına çıkmanın en kolay yoludur. Türkiye’ye döndükten sonrasında gezgin olarak başka bir ülkede bulunan birçok insan yurtdışında emek verme başvurusu yapar. Gezgin olarak bile yurtdışına çıkmak size değişik bir vizyon kazandırır. Birazcık iddialı bir yapıya sahipseniz, iş fırsatlarını kısa sürede öğrenebilirsiniz. Bu fırsatlar için kendinizi geliştirebilir ve değişik ülkelerde emek verme hayatınıza devam edebilirsiniz.
İş bul
İş amaçlı yurt dışına çıkmak için emek verme vizesi gereklidir. Vize almanın şartı, yurtdışındaki işyerinde görevli olduğunuzu gösteren bir belge yada davetiyeye haiz olmaktır. Bu şekilde yurt dışına çıkmak için iş fırsatlarını yazımızın devamında okumaya devam edebilirsiniz.
Yatırım
Birçok ülke kapılarını gönüllü olarak yatırımcılara açmaktadır. Gayrimenkul yatırımınızla ticari bir yatırım yapabilir yada yurt dışına gidebilirsiniz. Neredeyse istisnasız tüm devletler, gayrimenkul satın alanlara, kıymeti belirli bir miktardan azca olmamak kaydıyla vatandaşlık da veriyor. Tekliften yararlanmak için ülkeden ülkeye değişen ek bir süre şartı vardır.
Aile birliği
Yurt dışına çıkmanın bir başka yolu da aile birliği kurmaktır. Doğrusu, ülkenin vatandaşlarından biriyle evlenmek. Kulağa pek iyi gelmese de yurtdışında emek verme başvurusu Yapanların çoğunlukla başvurduğu yöntemlerden biridir.
Okuyun: Yurtdışında Fakat Türkiye’de Olmayan İş Fikirleri
İş fırsatları
yurt dışı iş imkanları olan işler dönemsel olarak değişebilir. Devrin evi ülkenin gereksinimlerine bakılırsa farklılık izah edebilir. Mesela pandemi ile beraber sıhhat çalışanlarına olan talep arttı. 1980’lerde birçok Türk Almanya’daki istihdam açığını kapatmak için işçi olarak göç etti. Gene de, yurtdışında emek verme başvurusu Her döneme ilişkin meslekleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
İlaç
Salgınla beraber talep artsa da sıhhat profesyonellerinin istihdamı daima yurt dışından talep görüyor. Doktorlar yurtdışında emek harcayarak en yüksek gelire haiz meslekler arasındadır.
Yazılım Tasarımı
Dijitalleşme ile beraber yazılım ve tasarım mevzusunda donanımlı kişiler her yerde kabul görmektedir. Yüksek maaşlar ve sunulan toplumsal imkanlar yazılımcıların yurt dışına başvurmasına niçin oluyor.
Akademi
Akademisyenler, yurtdışında iş imkanı olan en mühim gruplardan biridir. Bilhassa eğitim hayatlarının bir döneminde yurt haricinde bulunan araştırmacılar, yurt dışındaki üniversitelerde daha kolay iş bulma imkanlarına haiz olmaktadırlar.
Yapı sektörü
İnşaat sektörünün her kademesinde çalışan hepimiz yurtdışına bir adım daha yakındır. Bilhassa yurt dışına yatırım meydana getiren Türk firmaları Türk mühendis ve işçileri tercih ediyor.
Kamyon Sürüşü
Avrupa’da vasıfsız işçi sayısı Türkiye’ye kıyasla oldukça düşüktür. Bu eksiklikler çoğu zaman göçmen işçiler tarafınca karşılanmaktadır. Lojistik sektöründeki yoğunlaşma ile beraber tır şoförlüğü de iş imkanları olan mesleklerden biri olmayı başarmıştır.
Hizmet Sektörü
Yurtdışına çıkmak isteyenlerin en yoğun olduğu alanlardan biri de hizmet sektörüdür. Gittiğiniz ülkede dil barajını aşabilirseniz bir kafe, restoran yada markette iş bulma şansınız oldukça yüksektir.
Yurtdışında Çalışabilecek Ülkeler
Yurt haricinde en oldukca tercih edilen ülkeler Almanya ve Doğu Avrupa ülkeleridir. ABD geniş imkanlarıyla yurtdışında çalışmak için uygun ülkeler İlk on içinde yer almasına karşın mesafe ve ilk seyahat maliyetleri açısından pek oldukca şahıs tarafınca değerlendirilememektedir.
İŞKUR’un imkanlarından yararlanarak çalışmak için yurt dışına gidenler içinde en fazla istihdamı Almanya sağlamış oldu. Bu yoğunlukta Almanya ile 80’li yıllarda süregelen ve halen devam eden işbirliğinin önemi ortaya çıkmaktadır. Ek olarak iki ülke içinde İstisna Sözleşmesi Anlaşması benzer biçimde bazı kolaylıklar sağlanmaktadır. Almanya’yı Sırbistan, Katar, Irak ve Özbekistan izledi.
Çalışmak için en uygun ülkeler içinde bir öteki ülke ise Kanada. Kanada, hususi danışmanlık firmalarında yoğun bir halde yer almıştır. yurtdışında emek verme başvurusu alıyor. Mühendislik hizmetleri için Rusya tercih edilirken, hizmet sektörü yoğun göç için ABD kabul edilmektedir. Daha nitelikli işçiler ise Almanya, Fransa ve İsveç benzer biçimde Avrupa ülkelerini daha uygun buluyor. Bu ülkelerdeki yasadışı ve vasıfsız işçi sayısı da oldukça fazladır.