Meslek seçerken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birçok unsur vardır. Bunun sebebi, kişilerin belirli bir süre sonrasında yeni meslek alışkanlıkları edinmelerinin zor olmasıdır. Kendim için doğru işi iyi mi bulabilirim? Eğer öyleyse kesinlikle yazımızı sonuna kadar okumalısınız.
Meslek edinirken ustalaşmış olmak, o meslekte uzmanlaşmak kariyerinizi belirleyen en mühim faktörlerden biridir. Bu şekilde mühim bir mevzuda karar verirken rastgele düşünmeniz beklenmez. Meslek seçmeden ilkin kendinize sormanız ihtiyaç duyulan mühim sorular var. Bu mevzuda sizler için sayısız kaynaktan araştırma yaptık. Hiçbir başlığı atlamadan sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz. Geleceğinizi büyük seviyede belirleyen bu mevzuda savsak hareket etmek ileride pişman olmanıza niçin olabilir.
Dünyadaki meslekler insanların toplumsal yaşamını oldukca yakından etkilemektedir. Zira insanoğlu mesleklerine nazaran toplumda bir statüye sahiptirler. İnsanlarla tanışmış olduğunuzda hepimiz sizi mesleğinize nazaran değerlendirir. Koyu renk kaşlarınız, koyu renk gözleriniz yada iyi mizacınız insanoğlu üstünde mesleğiniz kadar etkili olmayacaktır. Toplumsal yaşam sizin için önemliyse, o mesleği bulana kadar uygun mesleği iyi mi bulabilirim sorusunu aklınızda bulundurun.
Hızlı erişim
Kendime uygun bir işi iyi mi bulabilirim?
Şimdi sırasıyla bu mevzuda yapmanız gerekenler hakkında alt başlıklarda kıymetli bilgiler vereceğiz. Yazımızı okuduktan sonrasında güvenli olun aklınızda bir şeyler canlanmaya başlamış olacak. Arkanıza yaslanın ve okumaya devam edin.
1) Kendinizi İyi Tanıyın
Şu anda bu mevzuda araştırma yapıyorsanız, belirli bir konuma geldiniz ve yaşam hakkında lüzumlu bazı detayları edindiniz anlama gelir. İnsanların üç kişiliği vardır. Biri aynada kendini görmüş olduğu gibidir, biri başkalarının görmüş olduğu kendisidir, diğeri ise gerçekte olduğu şeydir. Hakikaten ne olduğunuz önemlidir, ki bu ne olursa olsun sonuncusudur.
Bilhassa kendinize objektif olarak sorular sorabilmeli ve bu sorulara gerçekçi cevaplar verebilmelisiniz. Mesela, insanoğlu sizi beğeniyor mu?, insanlardan en oldukca hangi özellikleriniz etkileniyor, beceri ve yetenekleriniz neler? Bu ve benzeri soruları kendinize sormalısınız. O süre kuvvetli ve zayıf yönlerinle ne bulunduğunun farkına var. Bunu yapabilen kişilere bilgili bireyler denir.
2) Gerçek Yaşamı Gerçekleştirin
Gerçek yaşam dediğimiz şeyi en iyi iş hayatına girdiğimizde anlamaya başlayacağız. Fakat şimdi birazcık gerçek yaşamın ne olduğundan bahsedelim.
Paracı ve liberal bir iktisat tarafınca yönetilen bir dünyada yaşıyoruz. Birçok yerde, kalbini dinleyen insanlarla tanışacaksın. Sadece bunun iş dünyasında pek işe yaramadığını izah edelim. Artık uzay çağındayız. Süper ve suni zeka ile alınan kararlar her yerde. Mantığınızı değil, kalbinizi kullanır ve duygusallığa düşerseniz kaybeden tarafta olmuş olursunuz.
3) Ne Kadar Kazanç Hedefliyorsunuz?
Bu sual oldukca önemlidir. Benim için doğru işi iyi mi bulabileceğimi sormadan ilkin kendinize bu suali mesele. Hangi mesleğin minimum ve en oldukca kazandırdığını azca oldukca tamamımız biliyoruz. Para, gerçek yaşamın mühim bir parçasıdır. Hayallerinize gitmenizi sağlayacak bir mutluluk aracıdır. Bundan dolayı hedefiniz ne bir damla ise ne kadar kazanmak istiyorsunuz.
Finansal hedeflerinizin altına düşen meslekleri direkt ortadan kaldırın ve bunu düşünmeyin. Bu tarz şeyleri düşünmek süre kaybı olur.
4) Sevebileceğin Bir Meslek mi?
Aslen, bu en önemlisi. Sabah kalkıp sövgü ederek işe gidiyorsanız ve adımlarınız geriye gidiyorsa o işi kesinlikle yapmayın. Güvenilir ol yaşam boyu mutsuz olacaksın ve niçin para kazandığını anlamıyorsun.
Neyi sevdiğinizi bulmaya çalışın. İşiniz sevdiğiniz şeyleri içeren bir iş olsun. Mesela okumayı seviyorsanız yazabilirsiniz, otomobil kullanmayı seviyorsanız otomobil kullanabilirsiniz, fotoğraf çekmeyi seviyorsanız fotoğraf çekebilirsiniz.
Gözlerini kapat ve yaptığın süre seni mutlu eden şeyleri hatırlamaya çalış. Bu tarz şeyleri tek tek yazın. Yukarıdaki finansal hedefleri ortak paydanızla bir araya getirmeye çalışın.
5) Gelecekte nerede olmak istersiniz?
Kariyer seçiminin kariyeriniz için bir başlangıç bulunduğunu ihmal etmeyin. Normal olarak meslek, sizi kariyerinizde ulaşmak istediğiniz noktaya götürecek bir araçtır. Zira bazı mesleklerde deneyim kazanarak ileride büyük pozisyonlarda yer alabilirsiniz. Bundan dolayı, ilkin gelecekte nerede olmak istediğinizi bilmelisiniz.
Mesela; Acun Ilıcalı benzer biçimde medya patronu olmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Bunu söylerken Acun Ilıcalı’nın Radyo, Beyazperde ve TV bölümünü okuyarak bu noktaya geldiğini bilmelisiniz. Yada Muhtar Şehir Coca Cola’nın CEO’su. CEO olmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Sadece Muhtar Şehir’in Coca Cola’da dağıtıcı olarak başladığını unutmamalısınız. Başlangıç noktası sizi hayalinizdeki varış noktasına götürmelidir.
6) Öncelikleriniz nedir?
İlk 5 maddede kendime uygun mesleği iyi mi bulabilirim sorusuna yanıt verirken meslek odaklı olduk. Şimdi bu yazıda kendimize odaklanmamız gerekiyor.
Mesela; Boş zamanınız olsun, oldukca gezi edin, dostlarımla zaman geçirin, günde 16 saat çalışmak zorunda olduğunuz mesleği seçmeyin.
7) Seçtiğiniz meslek güncel mi?
Bazı meslekler, toplumsal ortamdaki değişimler sebebiyle unutulma eğilimindedir. Ya da mühim değil. Sözgelişi o zamanlar bildiğiniz gibi şehirlerarası otobüs şoförlerinin yolları bilmesi oldukca önemliydi. Yolları bilmeyen ve yol tecrübesi olmayanları kimse işe almazdı. Artık navigasyon cihazları yardımıyla sürücülerin yolları bilmesi artık mühim değil. Bundan dolayı, yol deneyimleri artık fazla bir tesir yaratmıyor.
Bu örneklerden anladığımız, mesleğinizin teknolojiye yenilmemesi gerektiğidir. Bu meslekte daima aranan bir şahıs olmalısınız. Mesleğiniz geleceğin altın mesleklerinden biri olsa bile ya da o mesleği temsil eden altın bir şahıs olun.
Okuyun: Yurtdışında Emek harcama İmkanı Olan Meslekler
8) Mesleğinizin Bir Statüsü Var mı?
Son yedi maddeyi cevaplarken azca oldukca birkaç meslek aklıma geldi. Yazımızın başlangıcında da belirttiğimiz benzer biçimde, toplumdaki statünüzü mesleğinizin belirleyeceğini unutmayınız. Bundan dolayı, saygı duyulan bir meslek olduğundan güvenli olun. Toplumdaki statünüz daima kazandığınız paradan daha önemlidir.
Mesela; Oldukça yoğun bir meydanda hela işletebilir ve ayda 15-20 bin TL kazanabilirsiniz. Gömü Müsteşarlığında da 5 bin TL maaşla çalışabilirsiniz. Sizce hangisi? Bu mevzuda karar senin.
Tüm bu soruları kendinize mesele. Aklınızda bir ekip cevaplar belirecektir. Yapmanız ihtiyaç duyulan ortak paydada buluşacak mesleği bulmak ve o mesleğe haiz olmak için savaşım etmektir.
Normal olarak bu soruları kendinize sorduktan sonrasında kendime uygun mesleği iyi mi bulabilirim sorunuz tam olarak cevaplanmayacaktır. Ek olarak dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan altın kurallar da vardır. Bu kurallar, hayatınızın amacı olan mutluluğunuzun temel taşı olacaktır.
### Seni mutlu eden bir iş yap. Mutsuzsanız, yaşam sizin için yaşanmaz hale gelebilir.
### Kendinize, ailenize ve toplumsal çevrenize ayıracak boş zamanınız olduğundan güvenli olun.
### Bunu duymaktan sıkılmış olabilirsiniz fakat yeniden söylemekte yarar var. Sevdiğiniz işi ne olursa olsun yapın. Bu sizi daha başarıya ulaşmış kılacaktır.
### Ihmal etmeyin ki yeni dünyada kas gücü değil beyin gücü ön planda.
### Yaptığınız işin karizmatik olduğundan güvenli olun. Mesleğinizde karizmatik olmanız, hak ettiğiniz kıymeti kısa sürede elde etmenizi elde edecektir.
### Mesleğinizin öngörülebilir olduğundan güvenli olun. Bu yüzden size hayaller vaat etmesine izin verin. Mesleğinizde yükselme şansınız olsun.
### Mesleğiniz ile işinizi destekleyecek bir hobiniz olduğundan güvenli olun. Bu hobi size para da kazandıracak bir hobi olsun.
### Başarıya ulaşmış olabileceğiniz bir iş aramaktan vazgeçmeyin.
### Hata yapmaktan korkmayın. Yaptığınız hatalar en büyük deneyimleriniz olacaktır. Normal olarak onlardan ders alın.
### Oldukça para kazanacağınız değil, başarıya ulaşmış olabileceğiniz bir meslek seçmelisiniz. Başarıya ulaşmış olursanız para kazanırsınız.
### Değişen teknolojinin uzay çağı için bir zorunluluk bulunduğunu ihmal etmeyin. Mesleğinizin teknoloji ile bir araya gelmesi, zamanda geriye gitmenizi engelleyecektir.
Yukarıda bahsettiğimiz kurallara ek olarak, sizin de kurallarınız olmalıdır. Bana uygun mesleği iyi mi bulabilirim sorusundan vazgeçmeyin. Umarız makalemiz düşünce edinmenize destek olmuştur. Yazımızı yararlı bulduysanız yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.