mantar üretimi Son zamanlarda vatanımızda de popüler hale geldi. Akdeniz ve Avrupa mutfağında çoğunlukla kullanılan mantar çeşitleri ihtiyacı karşılamak için ihraç edilmektedir. istiridye mantarı yetiştiriciliği Son zamanlarda oldukca popüler oldu. İstiridye mantarı üretmenin para kazandırdığını söyleyebiliriz. Karlılığı yüksek olan istiridye mantarı, kavak mantarı, kestane mantarı yada kayın mantarı olarak da bilinir. Lezzet olarak ete benzer. Kendi içinde baharatlı olduğu izlenimini yaratır.
İstiridye mantarı yetiştirmek istiyorsanız sizler için detaylı bir yazı hazırladık. İstiridye mantarının ağırlığı 25 TL ile 50 TL içinde değişmektedir. 20 metrekare kapalı alanda yapacağınız üretim ile yüksek rakamlar kazanma fırsatı sizleri bekliyor. Detaylı informasyon için istiridye mantarı yetiştiriciliği yazımızı baştan sona okumanızı tavsiye ederiz.
Okuyun: Kuzu Göbek Mantarı Yetiştiriciliği
Hızlı erişim
- İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği
- 1-İstiridye Mantarı Üretimi, Iyi mi Üretilir?
- 2-İstiridye Mantarı Iyi mi Yetiştirilir?
- 3-İstiridye Mantarının Yararları Nedir?
- 4-İstiridye Mantarı 2020 Fiyatı?
- 5-İstiridye Mantarı Iyi mi Pazarlanır?
- 6-İstiridye Mantarı Zehirli midir?
- 7-İstiridye Mantarının Gıda Değerleri Nedir?
- 8-İstiridye Mantarı Ne Kadar Kar ve Kâr?
- 9-İstiridye Mantarı Fabrikası Oluşturmak
- 10-İstiridye Mantarı Verimliliği
- 11-İstiridye Mantarı Bağışlama Programları
- 12-İstiridye Mantarı Çadır Kurulumu
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği
İstiridye mantarı %95 su ihtiva eder. Oldukça emici bir yapıya haizdir ve son bahar ürünüdür. Çoğu zaman kavak, kayın, kestane benzer biçimde ağaçların diplerinde çürümeye yüz tutmuş nemli bölgelerde bulunur. Her ağaçtan 2-3 kilo istiridye mantarı çıkıyor. O halde istiridye mantarı üreterek iyi mi para kazanılacağını inceleyelim.
1-İstiridye Mantarı Üretimi, Iyi mi Üretilir?
İstiridye mantarı üretimi son zamanlarda oldukça popüler. İstiridye mantarı üretmek için talaş ve istiridye tohumu olan miselyum gerekir. İstiridye mantarı üretmek için nemli ve 15-20 derecelik bir ortama haiz olmanız gerekir. Talaş ile taban oluşturulduktan sonrasında her 5 santimetre aralıklarla tohumlar ekilir. Sonrasında talaş nemlendirilir ve ekim alanı kapatılır. 1,5 ayın sonunda mantarlar toplanmaya hazır hale gelir.
2-İstiridye Mantarı Iyi mi Yetiştirilir?
İstiridye mantarı yetiştiriciliği için ilk olarak pazarlama faaliyetleri, finans ve üretim yeri benzer biçimde araştırmalar yapmalısınız. Sonrasında tesis yada istiridye çadırı oluşturmak gerekiyor. Miselyum kısaca tohum ekerek 1 buçuk ayda verim alabilirsiniz. Bilmenizde fayda olan oldukca azca çaba gerektiren bir mantar yetiştiriciliğidir. Hem de oldukça kârlıdır.
3-İstiridye Mantarının Yararları Nedir?
İstiridye mantarının Avrupalılar tarafınca keşfedilmesinin başlıca sebeplerinden biri sıhhatli olmasıdır. İstiridye mantarları bilhassa B1 ve B12 vitaminleri açısından zengindir. Kalsiyum, demir, fosfor ve C vitamini ihtiva eder. Şeker hastaları, aşırı kiloluluk ve kalp hastaları için önerilir. Et tadında olduğundan vejetaryenler tarafınca da tercih edilmektedir.
Okuyun: En Karlı İş Fikirleri
4-İstiridye Mantarı 2020 Fiyatı?
İstiridye mantarı piyasada bulmak kolay değil. Sadece, yüksek sosyete pazarlarında gerçekleşir. Devletimizde Migros, Macro Center ve Carrefour benzer biçimde büyük marketlerde bulunmaktadır. Kilogram fiyatı 25-50 TL içinde değişmektedir.
5-İstiridye Mantarı Iyi mi Pazarlanır?
İstiridye mantarı üretimi kolay olduğundan arz fazlası olabilecek bir üründür. Kolay yöntemlerle evde bile üretimi kolaydır. Bundan dolayı pazarlama faaliyetleri büyük ehemmiyet taşımaktadır. Yapmanız ihtiyaç duyulan teknoloji, web, otel ve restoran yayınlarını kullanmak. Taze bir üretim yapıyorsanız daha çok öne çıkabilirsiniz. Okumak:
6-İstiridye Mantarı Zehirli midir?
İstiridye mantarı dünyanın en zehirli olmayan mantarıdır. %95 su ihtiva eder. Devletimizde marketlerde bulunmasa da doğada bulunan mantarlar halk tarafınca tüketilmektedir. Doğada bilhassa Kastamonu’da bulunur.
7-İstiridye Mantarının Gıda Değerleri Nedir?
100 gram istiridye mantarı 35 kalori, %11 yağ, %65 karbonhidrat ve %25 protein ihtiva eder. Doymamış yağ neredeyse asla yok. Potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve vitaminler açısından zengindir.
8-İstiridye Mantarı Ne Kadar Kar ve Kâr?
İstiridye Mantarının geliri rekabet arttıkça azalır. Sadece profesyonelce yapıldığı söylenemez. Bundan dolayı, devamlı açık bir sektördür. Size bir kar marjı örneği verebiliriz. Evinize 3000 TL’lik üretim yatırımı ile 2 ayda 10.000 TL kazanabilirsiniz. Kar marjını aylık %250 olarak hesaplayabiliriz. 2022 İstiridye Mantarı Para Kazandırıyor diyebiliriz.
9-İstiridye Mantarı Fabrikası Oluşturmak
İstiridye mantarı tesisi oluşturmak istiyorsanız iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Sebebi verimli üretimdir. Bir ziraat mühendisi ile anlaşarak lüzumlu çalışmalara başlamalısınız. Tohum kısaca miselyum tedarik şirketleri ile de anlaşmalar yapabilirsiniz. Hatta bu mevzuda bayilik desteği veren firmalar bile var. Bunlara mantar evler deniyor ve tahmini maliyeti 25 TL olarak hesaplanıyor.
Temel Parça 2000 TLElektrikli parçalar 3000 TL 15 tane Led Lamba 2000 TLdemir profil oluşturucu 12000 TL50k tavan klima 18000 TLbal peteği 2000 TL Fan 3000 TL100 metrekare çeşme 400 TL1000 metrekare hususi çadır 20.000 TLToplantı 5.000 TL
Maliyetler yukarıdaki tabloda görüldüğü gibidir. Doğal ki kendiniz tedarik ederek bu maliyetleri azaltabilirsiniz.
10-İstiridye Mantarı Verimliliği
İstiridye mantarlarının yetiştirilmesi kolaydır, sadece arsız bir mantar çeşididir. Evinizde yada mantar evlerinde yapacağınız üretim ile verim elde edebilirsiniz. Doğal bunun için bir profesyonelden tavsiye almanız gerekiyor. İlçe ziraat müdürlükleri de ziraat mühendisi desteği sunmaktadır.
11-İstiridye Mantarı Bağışlama Programları
İstiridye mantarı 2021 senesinde devlet tarafınca bağışlama kapsamındaydı. Sadece şu anda istiridye mantarı için bağışlama teşvik programı bulunmamaktadır. Elbet genel olarak ziraatçi bağışlama kredilerine başvurabilirsiniz. Ek olarak devlet eliyle ziraat meydana getirecek olanlar için faizsiz kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.
12-İstiridye Mantarı Çadır Kurulumu
Öteki adı mantar evidir. Yalıtımlı çadırlar ve demir profiller yardımıyla kurulur. 100 metrekarelik bir alan yeterlidir. Alt döşeme alanları oluşturularak talaş ve miseller ile üretime geçilebilir. Hollanda bu mevzuda başı çekiyor. Elbet bunu yaparken tamamen sera ortamına haiz olacağınız için aydınlatma ve ısıtma sistemini de dikkatsizlik etmemelisiniz.
” İstiridye Mantarı Para Kazandırıyor ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan mevzular için yorum kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.