Marka isimlerinin şirkete iyi mi kıymet kattığını asla düşündünüz mü? İş oluşturmak isteyenler için bir detay şeklinde görünen marka adı, değişik isim önerilerinden birini seçmek olarak algılanabilir. Sadece sektöre adım atmak için en mühim detaydır. Marka adı önerileri En büyük pazarlama araçlarından biridir. Doğru bir marka adı, şirketinizi oldukca kısa sürede popüler hale getirebilir. Ürünleriniz ne kadar iyi olursa olsun, yanlış bir isim müşteride yanlış bir idrak oluşturarak hayal kırıklığına yol açabilir.
Hangi sektörde olursanız olun, pazara girmeden ilkin Bir marka adı bulma Üstünde iyice çalışmalısın. Adınız, müşterilerinizle tanışacağınız bir başlangıç noktasıdır. İyi bir başlangıç sizi daima bir adım daha ileri götürür. Rakiplerinizden sıyrılmanıza ve müşterilerinize daha kısa sürede ulaşmanıza destek verir.
Şirketinizin adı, müşteriyle ilk temas noktanızdır. Potansiyel müşterilere hitap edecek şekilde seçilmelidir. Müşterinin önemsediği özellikler sektörden sektöre değişim göstermektedir. Buna bağlı olarak marka isminin özellikleri de değişmektedir. Kısacası, marka adı oluşturma süreci Sektörel bilgiye dayalı mühim ve duyarlı bir süreçtir.
Okumak: Hazır marka önerileri için Karizmatik Şirket İsimleri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Hızlı erişim
Marka Adı Bulma
Başarıya ulaşmış markaların çoğu zaman bir isim hikayesi vardır. Bu hikayelerden öğrendiklerimiz, firmalar Bir marka adı bulma değişik yöntemler izler. Yılların tecrübesiyle oluşturulan bu yöntemler size de destek olacaktır.
Günümüzde köklü şirketlerin birçoğu kurucularının soyadları altında kurulmuştur. Geçmişte daha sık kullanılan bir yöntem olsa da karşıdaki kişide itimat algısı oluşturur. Koç, Sabancı şeklinde markalar bu kategoriye örnek olarak gösterilebilir.
Kurucu yada Ortakların Baş Harfleri
Birden fazla kurucu ortağın bulunmuş olduğu şirketlerde ilk yöntem yerine baş harflerinin kullanımı uygulanabilir. Bir örnek, HP şirket kurucu ortaklarının soyadlarının baş harfleridir.
İş İsimleri
Ürün yada hizmeti direkt tanımlayacak adlar de marka adı olarak kullanılabilir. Toys R Us bu yöntemin en yaratıcı örneklerinden biridir. Web Explorer bu yöntemin bir örneğidir.
Ürün yada hizmetle ilişkilendirilen coğrafi bölgenin adı da marka adı olarak kullanılabilir. Türk Hava Yolları, Pamukkale Gezim, Beyoğlu Çikolata bu yöntemin örnekleridir.
Bir konunun parçası olarak tasarlanan adlar, müşteride oluşacak çağrışımları önemser. Tıpkı dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden kabul edilen Amazon şeklinde, dünyanın en büyük nehri adını tercih ediyor.
Fark edilme ve hatırlanma mevzularına vurgu icra eden markalar, kafiyeli adları tercih ediyor. Kafiyeli ve keyifli bir söylemin yanı sıra YouTube, ürünün ne olduğuna dair ipuçları vererek başarıya ulaşmış bir marka kimliği oluşturmuştur. Kafiyeli adlar daha oldukca hizmet sektöründeki firmalar tarafınca kullanılmaktadır. marka adı önerileri içinde görülebilir
Ürünü tanımlamak için iki kelimeyi yada kısaltmalarını birleştirme yöntemidir. Mesela bir yazılım şirketi olarak dünyaya gelen Microsoft, Software’de minik anlamına gelen micro kelimesinin soft kelimesi ile birleştirilmesiyle oluşmuştur. Bolçi, Bolu ve çikolata kelimelerinin birleşimidir.
Türetilmiş ve Uydurma İsimler
Günümüzde daha sık karşılaştığım bir yöntem olsa da köklü firmalar içinde başarıya ulaşmış örnekleri var. Marka kıymeti en yüksek şirketlerden kabul edilen Google adı, başlangıçta googol (matematiğin en büyük sayılarından biri) olarak planlanmıştı; Duruşundan ve akılda kalmasından dolayı bu kelimeye benzeyen ve uydurulmuş olan Google kelimesine karar vermiştir.
Yaratıcı Marka İsimleri Iyi mi Bulunur?
Firmaların bir çok şirket adı bulma işini son dakikaya bırakıyor. Her şeyin bitmesi icap ettiğini düşünür, nede olsa ismin icabına bakılacaktır. Sadece, firmanın adı markalaşma yolundaki en mühim adımdır. Yaratıcı olmak için değişik adlar aramak çoğu zaman istenen etkiyi elde edemez. Yaratıcı bir marka ismine haiz olan isim, ürünü direkt temsil etmez; fakat çağrıştıran anlama gelir.
Yaratıcı marka adları bulmak için sektörün, firmanın yada ürünün özelliklerini iyi mi değişik bir halde tanımlayabileceğinizi araştırmanız gerekir. Bu üç alan için referans kelime listeleri yaparak çalışabilirsiniz.
Creative markası her sektörde başarıya ulaşmış olmayabilir. Müşterinin ilk bakışta ne işe yaradığını idrak etmek istediği alanlar için tercih edilmemelidir. Bilhassa genel kullanıcılara hitap eden firmalar marka adı önerileri direkt kendi aralarından konuşanlarla ilgilenselerdi daha iyi olurdu. Mesela, temel gerekseme maddelerini satarken başarı daima işi tanımlayan adları seçmekte yatar.
Marka Adı Önerileri
Markasız ürünler için bir alıcı grubu olmasına karşın, bu kitle fiyat değişimleri ile derhal değişik ürünlere geçebilir. Sadık bir kesime haiz olmak istiyorsanız, kendi alanınızda bir marka olmalısınız. Size değişik sektörler için fikirler verebiliriz. marka adı önerileri Listeyi aşağıda bulabilirsiniz.
Ritim: Hizmet sektörünün her alanında kullanılabilen, güzel bir tonla ve göze hitap eden bir marka olabilir. Teknokolik: Elektronik yada bilişim alanında hizmet veren bir marka olabilir. Bloop: İngilizcede pot kırmak anlamına gelen Bloop, alışılmışın haricinde bir moda anlayışıyla hizmet veriyor. Sağlam Yapı: İnşaat sektöründe beklenen itimat duygusunu vermesi için tercih edilebilir. Fizan: Dünyanın her yerine uçan bir havayolu markası olabilir. Doygun: Yiyecek satan bir dükkanın adı için tercih edilebilir. Medicity: English Medicine Kelime ve kent kelimelerinin birleşmesinden oluşan bu kelimeyi ilaç sektörü için kullanabilirsiniz.
Marka Adı Oluşturma Süreci
Marka adının öneminden eminseniz, artık sürece odaklanabiliriz. Marka adı oluşturma süreci Zor olsa da doğru bir emek harcama planı ile keyifli hale getirilebilir. Yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz.
Şirket analizi: Şirketinizin misyon ve vizyonunu gösteren kelimeleri listeleyin. Sanayi analizi: Endüstrinin temel özelliklerini çözümleme edin. Rakip analizi: Rakiplerinizin isimlerini ve uyandırdıkları algıları inceleyin. Alan kişi analizi: Alan kişi beklentilerini çözümleme ederek sıralayın. Referans kelimelerinizi analizinizden oluşturun. daha ilkin kullanılmış olanları, değişik markaları çağrıştıranları, değişik bir ürün algısı yaratanları çıkarın. marka adı önerileri Patentleri içeriden arayın.
Kararınızı verdikten sonrasında çarpıcı söz ve logo üstünde çalışmalı ve patent başvurusunda bulunmalısınız.
Patentsiz Marka İsimlerini Bulma
Marka adı belirlemek başlı başına emek ve vakit isteyen bir iştir. Marka olmanın kıymeti arttıkça patent başvuruları da artıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine nazaran 2021 senesinde 129423 marka tescil edildi. Bu sayı bundan önceki yıla nazaran %31,02 artış anlamına geliyor. Artan müracaat ve kayıtlar içinde patentsiz marka adları bulmak Bu da kolay değil.
Bu mevzuda en oldukca kullanılan araçlar, yazılımcılar tarafınca geliştirilen marka bulma siteleridir. Firmanız için yukarıda sayılan emekleri yaptıktan sonrasında bu sitelerden faydalanarak hemen hemen patenti alınmamış isimlere ulaşabilirsiniz.
Marka Adı Bulucu Siteler
Bu sıkıntılı süreçte en yakın yardımcınız marka bulma siteleri olacak. En popüler isim üreteci NameMesh’in kapanmasıyla beraber alternatifler yaygınlaşmaya başladı. Bigün ne olursa olsun işinize yarayacak siteleri inceleyebilirsiniz:
Nameliks
Şirket adı oluşturmak için ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz en dinamik sitelerden biri. Site suni zeka teknolojisi ile geliştirildiği için oldukça verimli iş koşturmacasındadır. Sizden bir anahtar kelime ister. Sözcüğün marka isminde ne kadar direkt görüneceğini gösteren bir rastgelelik oranı seçmenizi ister. En yakın tavsiye için Düşük, en uzak tavsiye için Yüksek seçmelisiniz. Markalaştırılabilir, İngilizce olmayan, iki kelimelik, alternatif yazım, bileşik kelimeler ve gerçek kelimeler arasından seçim yaparak tercihlerinizi daha da özelleştirebilirsiniz.
İşletmeAdıGenerator.com
Site ücretsiz bir şekilde Namelix şeklinde bir isim bulmanıza destek verir. Firmanızın sektörünü seçerek, marka adı önerileri listeye erişin. Ek olarak, istediğiniz isme tıklayarak alan adının kullanılabilirliğini denetim edebilirsiniz.
yenilik
Site, halihazırda oluşturulmuş ve değişik kategorilerde haklar alınmış hazır markaları pazarlamaktadır. Site içindeki arama robotundan tercihlerinizi kişiselleştirerek aradığınız kategoriyi daha süratli bulabilirsiniz.
ekip yardımı
Squadhelp, Novanmy şeklinde hazır şablonların satışını yaparken; size hususi isim tasarımları da sunuyor. Bunun için sizden firmanız hakkında kısa bilgiler ister. Markanız üstünde emek vererek öder.
Oberlo
Girişimciler için bir danışmanlık sitesi olarak hizmet vermektedir. İşletme Adı Oluşturucu bölümünde parasız marka adı önerileri alabilirsiniz. Parasız ve otomatik vasıta, sizden bir anahtar kelime ister ve içinde bu kelimeler bulunan adlar önerir. Site İngilizce olduğundan size İngilizce adlar önerecektir.
Marka Yaratmak İsteyenlere Tavsiyeler
Markanın ve ürünün tanınması firmanın başarısı için oldukca mühim bir avantajdır. Ürünün marka adıyla bilinmesi yaygın değildir; fakat örnekler bildiğimiz durumlar. Nihayet, Başarıya ulaşmış bir marka yaratmak isteyenlere tavsiyeler Listemize aşağıdan ulaşabilirsiniz.
mütevazi olmalı
Marka adı son aşama kolay olmalıdır. Karmaşık adlar prestijli olarak düşünülse de, genel halk için bir anlam ifade etmiyorlar. Hem yazım hem de söyleniş sadeliği ile uyumlu olmalıdır. ,
akılda kalıcı olmalı
Akılda kalıcı bir isim olması için, ismin satın alan için bir anlam ifade etmesi gerekir. Ürünün belirli özelliklerine atıfta bulunabilir. Zamanı önemi olabilir. Bir ilişkisi olabilir yada hikayenin bir parçası olabilir. Belirli kısaltmalar içerebilir.
Alan kişi beklentilerini karşılamalıdır
Alan kişi beklentileri her sektör ve ürün için değişik olabilir. Mesela eğlence sektörü için öne çıkan müşteride keyifli zaman geçireceği algısını oluşturmaktır. İnşaat sektörü için itimat ön plana çıkıyor.
Şirket vizyonunu yansıtmalı
Marka adınız firmanın ilkelerini, kurumsallığını ve vizyonunu yansıtmalıdır. Şirket ile bağlantı olmadan bir marka yaratmak mümkün değildir.
Bu, şirketinizin başarısı için oldukca önemlidir. marka adı önerileri Süreç süresince ustalaşmış uzmanlardan destek alabilirsiniz.
merhaba arkadaşlar sayfan valla çok güzel, linkedinde paylaştım