Hayali ihracat nedir, Nasıl Yapılır

düşsel ihracat Devletin ihracatçılara verdiği KDV indirimini istismar ederek yapılır. Vatanımızda 30 yıl ilkin bakanın evlatları ve Süleyman Demirel’in yeğeninin ihracatı ile gündeme gelmiştir. Uğur Mumcu ve Altan Öymen’in araştırmalarıyla ortaya çıkmıştır.Düşsel ihracat nedir?Vatanımızda soygunların bu şekilde iyi mi yapıldığı ve hala iyi mi yapıldığı hakkında detaylı bilgiye haiz olacaksınız.

Hayali ihracat nedir ve nasıl yapılır?

Düşsel ihracat nedir ve iyi mi yapılır?

Gümrük ve Tecim Bakanlığı tarafınca verilen destek sunar devlet memurları tarafınca kolaylıkla aşılmaktadır. Düşsel ihracatın birçok yöntemi vardır. Vatanımızda meydana getirilen son operasyonda 35 kişilik çete tutuklandı. Bu çete, hükümet yetkilileri ve büyük gezim otellerinin sahiplerini içeriyordu. Devletin verdiği zarar 800 milyon TL.

Okuyun: Iyi mi Dışa Aktarılır

Düşsel ihracat nedir?

hayali ihracat

düşsel ihracat

Bir şirket yurt içinde mal satın aldığında, o mal için devlete %18 KDV öder. Bu malın yurt dışına satılıp ihraç edilmesi durumunda devlet teşvik uygular. Satışlarının %18’lik KDV’sini şirkete geri ödüyor. Bu bir KDV indirimi ve ihracat teşvikidir. Bunun nasıl meydana geldiğini bir örnekle açıklayalım.

Bir tekstil firmasının sahibi iç piyasadan malzemeleri %18 KDV ile 50 TL’ye alıyor. Bu malzemeyi 50 TL’ye aldığında devlete %50*18=9 TL KDV borcu vardır. Ondan sonra ürettiği malzemeyi 100 TL’ye Almanya’ya satıyor. Maliye Bakanlığına giderek vergi iadesi için belgelerle başvurur. Devlet de bu şirketi %100*18=18 TL ile KDV’den muaf tutuyor. Sonuçta bu ürünü iç piyasada satmadı. Buraya kadar her şey yolunda. Dolandırıcılık yok.

Düşsel İhracat Iyi mi Yapılır?

Hayali ihracat nedir?

Düşsel ihracat nedir?

Düzgüsel KDV iadesini yukarıda açıkladık. düşsel ihracat Öte taraftan, sayılar yada mallar üstünde meydana getirilen manipülasyonlarla gerçekleştirilir. Bunun için birçok yöntem var. Bazı firmalar bunu herhangi bir materyal göndermeden düzmece evraklar düzenleyerek yapmaktadır. Ötekiler sanki kıymetli tekstiller göndermiş benzer biçimde tuğla gönderiyor ve geri dönüş alıyor. Şimdi bu şekilleri daha detaylı anlatalım.

Düşsel İhracat Şekilleri

Batik soyguncular tarafınca meydana getirilen düşsel ihracat şekilleri aşağıdaki gibidir.

1. Yanlış Var Olmayan Dışa Aktarma

Bu yöntemle yurt dışına mal gönderilmez. Sadece belgeler gönderilmiş benzer biçimde düzenlenir. Bu belgede gümrük memurlarının imzası ve onay belgesi her şeye dahildir. Peşinden finans departmanına gidilerek KDV iadesi talep edilir. Bu yöntem uzun sürmez. Çoğu zaman ufak çaplı dolandırıcılar tarafınca yapılır. Denetim altında olmak zorunda.

Gümrük idaresinde dolandırıcı tarafınca sevkiyat beyannamesi verilir. Sadece, mal problemi asla ortaya çıkmaz. Satın alınan malzemenin faturası da firmaya aittir. Tedarikçiden düzmece satmaca alır. Yada bu işlemi kendi kurduğu paravan firmalar vesilesiyle gerçekleştirir. Bazı dolandırıcıların yurtdışında da paravan şirketleri var. Bu firmalar içinde örümcek ağı kurarak hukuken çözüm bulmayı da zorlaştırıyor.

2. Bavul Ticareti ile Düşsel İhracat

Düşsel ihracat nedir? En oldukça kullanılan yöntemlerden biridir. Yurt dışından gelen bir gezgin ülkede alışveriş yapıyor. Ülkeden ayrıldığında, satın alımlar için KDV iadesi alır. Bavul ticareti yapabilmesi için yurtdışında yaşamak yada oturma iznine haiz olmak yeterlidir.

Bu yurttaş iç piyasadan almış olduğu malın faturasını yüksek gösteriyor. 50 TL’ye almış olduğu çanta 1000 TL’ye benziyor. Gümrük çıkışında bu işlem için bildiri verir. Devletten 180 TL vergi iadesi alacak. Bunu ufak bir sayı ile örnek vererek gösterdik. Abi bu işlemler daha büyük faturalarla yapılıyor ve devlet zarar görüyor.

Not: Vatanımızda bazı yüksek kıymetli ürünler, bilhassa pırlanta, pırlanta, inci benzer biçimde kıymetli taşlarda KDV oranının düşük olmasının sebebi bu suistimalden korunmak içindir.

3. Düşsel İhracat Nakliye Yöntemi

Her iki şirket yararına kurye firmaları tarafınca yapılmaktadır. Kargo firmasına teslim edilen faturasız ürünler için satmaca aranır. İç piyasada mal stoğu yüksek firmalar var. Bu firmalar zamanında mal sattılar fakat satmaca kesmediler. Bu yüzden kayıtlarda yüksek yığın görünüyor, sadece fiili yığın yok. Kargo şirketi bu şirket ile antak kalma yapar ve teslim alınan mallar için satmaca düzenler. Kargo şirketi devletten KDV iadesi alarak haksız kazanç sağlar. Şirket ise kargo firmasına düzenlemiş olduğu satmaca ile elindeki fiili olmayan stoktan kurtulmaktadır. Nakliye şirketi KDV maliyetini karşılar. Vatanımızda bazı kargo firmaları sırf bu iş için kurulmuştur.

4. Değersiz Malları Kıymetli Olarak Göstermek

Büyük ölçekli düşsel ihracat icra eden firmaların uyguladığı yöntemdir. Bilhassa tekstil firmaları bu ihracatı gerçekleştirmektedir. Geçmişte Yahya Demirel tarafınca meydana getirilen düşsel bir ihracat yöntemidir. Kıymetli tekstil ürünleri yerine değersiz kumaş parçaları gönderilmektedir. Bu değersiz malzemeler için sanki değerliymiş benzer biçimde satmaca kesiliyor. Gümrük çalışanları da burada şirkete destek oluyor.

Mobilya dosyalarının düşsel ihracatında İtalya’ya değersiz odun parçaları gönderildi. Araç-gereç aslına bakarsak gönderilir. Devlet karşı tarafın yapmış olduğu ödemeyi takip etmez. Kısaca alıcı şirket malzemenin ödemesini 3 ay sonrasında yapabilir. Satıcı parayı 3 ay sonrasında alacak olsa da devletten derhal KDV öğrenim eder. Karşı taraf tamamen paravan bir şirket.

5. Fiyat Enflasyonu ile Düşsel İhracat

Yurtdışına gönderilen mallar gerçek malzemelerdir. Sadece ikinci kalite mallardan oluşmaktadır. Öteki uçtaki alan kişi, paravan yada gerçek alan kişi olabilir. Sadece iki firmanın kendi aralarında bir anlaşması var. İkinci kalite ürün sanki birinci kaliteymiş benzer biçimde fiyat açısından şişirilmiş. Bu sayede devletten yüksek bir KDV indirimi alınmaktadır. Oldukca uygun fiyata gönderilen ürün ya yurt haricinde satışa sunulur ya da iç piyasaya sevkiyat için çevrim sağlanır.

Düşsel ihracat nedir?Fiyat enflasyonundan devlet iyi mi zarar görüyor diyorsanız bunun için tekstil firmalarını incelemeniz gerekiyor. Bu şekilde düşsel ihracat yaparak kar eden firmalar otel ve inşaat işine girerek bu parayı aklamaktadır. Masak internet sayfası de bu yöntemler hakkında data vermektedir.

Okuyun: Duyulmamış Para Kazanma Şekilleri

6. Belgelerde Tahribatlı Düşsel İhracat

Yurtiçinde işlenmemiş ürünler için KDV %8 olarak belirlenmiştir. İşlenmemiş ürün ihracatında da KDV oranı %8’dir. Sadece şirket belgeleri imha ederek ürünü işlenmiş benzer biçimde gösteriyor. İşlenmiş ürünler için KDV oranı %18’dir. Bu yöntem çoğu zaman besin ürünlerine uygulanmaktadır. Bununla birlikte iç piyasaya arz amacıyla devletten indirimli olarak satın alınan ürünler de buna dahildir. Bu ürünler fabrikalardan indirimli olarak toplanmaktadır. Paketlenip yurt dışına gönderilmektedir.

Ondan sonra yurt dışından ithalat indirimi ile ülkeye gönderilir ve iç piyasada yüksek fiyattan satılır. Bu sayede 100 TL olan ürünün maliyeti 20 TL’ye kadar düşmektedir. İç piyasada derhal eritilir.

7.ETGB Mikro İhracat Dolandırıcılığı

Bu yöntem son zamanlarda çok çok fazla kullanılmaktadır. düşsel ihracat yolsuzluklarından biridir. İşin fena yanı ise yakalanacak pek bir şey yok denilebilir. Geri ödemeler evraklarla uğraşılmadan yapılır. Yurt dışına kargo ile meydana getirilen ihracatlarda geçerlidir. Genel anlamda e-ticaret kullanıcıları bu indirimden yararlanır. 7500 Euro ve 150kg’a kadar olan ürünler için geçerlidir.

Bu düşsel ihracat yönteminde satıcı ürünün fiyatını şişirir. Ürünü yurtdışındaki bir tanıdığına yüksek fiyata satar. Ürün herhangi bir gümrük kontrolüne doğal olarak değildir. Finanstan lüzumlu indirimi alır.

8. İhracat Açığından Yararlanma Yöntemi

Türkiye’de ithalat sayıları ihracat sayılarından daha yüksek. Dolayısıyla cari açık problemi var. Bu hepimiz tarafınca bilinir. Devlet ise ihracatçılara bir teşvik daha sunuyor. Firmalara ihracat için ucuz fiyata mal sunar. Bunu daha ilkin şeker fabrikalarında yapardı. İç piyasada 50 dolara satılan şeker, ihraç edilebilmesi için firmalara 20 dolara satılıyor. Doğal bu şirket ürünü ihraç ediyormuş benzer biçimde yapıyor ve iç piyasadaki tüm malları 40 dolara satıyor. Geçmişte en yaygın düşsel ihracat şekillerinden biridir. Düşsel ihracat nedir? Merak edenlere geçmiş dosyaları incelemelerini tavsiye ederiz.

Düşsel İhracat Kapsamında Meydana getirilen İşlemler

Fiili ihracat kapsamında son operasyon Hakkari’de gerçekleştirildi. Hakkari’de meydana getirilen ihracatta 1 yılda %250 artış yaşandı. O dönemde devlet tarafınca ihraç edilen firmalar ödüllendiriliyordu. Sadece gümrük müfettişleri araştırınca gerçek ortaya çıktı. Rakamlar firmalar tarafınca düşsel ihracat yaparak şişirildi. Devlet ise toplamda 400 milyon TL zarara uğradı.

En büyük operasyonlardan biri İstanbul’da gerçekleştirildi. Aralarında gümrük memurlarının da bulunmuş olduğu 52 şahıs gözaltına alındı. Devlet lüzumlu önlemleri almadıkça düşsel ihracat soygunu devam edecek. Yakalanması ihtiyaç duyulan hırsızlar senelerdir aramızda dolaşıyor. Lüzumlu önlemler alınmadıkça bu soygun bitmeyecektir.

Düşsel İhracatı Önlemenin Yolları

Hayali bir ihracat nasıl yapılır

Düşsel bir ihracat iyi mi yapılır

Düşsel ihracatı önlemek için kontroller artırılmalıdır. Kontroller ne kadar artırılırsa arttırılsın kimi zaman denetlemek zor olabiliyor. Bu yüzden verilen teşvikler düzenlenmelidir. Düşsel ihracat nedir? Merak edenler için artık en iyi yöntemin teknoloji ihracatı bulunduğunu söyleyebiliriz. Yazılım ihraç eden firmaların gümrük müfettişleri tarafınca denetlenmesi zor olsa gerek. Bu yüzden düşsel ihracat soygunu, yazılım sektörüne doğru kaymaktadır.

Düşsel ihracat nedir ve iyi mi yapılır?benzer biçimde devlete karşı soygun yöntemlerini sizlere açıklamaya çalıştık. masa iletişime geçmelisiniz

Yorum yapın