Saanen Keçisi Yetiştiriciliği | Keçi Çiftliği Kurmak 2023

saanen keçisi, İsviçre kökenli bir keçidir ve 1900’lü yıllardan itibaren İsviçre’nin Saanen kentinde yavaş yavaş dünyaya yayılmaya adım atmıştır. Saanen keçisi yetiştiriciliği çoğu zaman süt üretimi için yapılmaktadır. Oldukça kuvvetli ve dayanıklı olan bu keçi türü, ince ve uzun bir vücut yapısına haizdir. Ana süt keçisi olarak da malum bu tür, Türkiye’de yüksek yatırımlarla yetiştirilmektedir. Gene de; Saf Saanen keçilerini bulmak oldukca zor olsa gerek. Daha savunmasız keçi ırklarını güçlendirmek için öteki keçi türleri ile çiftleştirilerek çaprazlanır. Saanen keçisi yetiştiriciliği Tüm sorularınızın cevabı için yazımızı okumaya devam edin.

Not: Bir Saanen keçi çiftliği inşa et Değişik fikirler almak istiyorsanız En Yeni 75+ İş Fikri Makalemize göz atın.

Saanen Keçisi Yetiştiriciliği

Bu keçi ırkı insanları oldukca sevilmiş olduğu için bakımı da oldukça kolaydır. Bu keçi ırkı Türkiye’de Saanen Keçi Çiftlikleri ile yetiştirilmekte olup, melezleme yöntemi de uygulanmaktadır. Hadi gel Saanen keçileri iyi mi yetiştirilir soruya!

saanen keçi çiftliği nasıl kurulur

saanen keçi çiftliği iyi mi kurulur

Saanen keçisi Türkiye’de 4000 TL’nin üstünde satılıyor. Fazlaca süt veren bu keçiler yapınak şeklinde çalışır. Avrupa standartlarında bir Saanen keçi çiftliği oluşturmak oldukça maliyetli bir iştir ve ortalama 2.500.000 TL ana para gerektirir. Hayvan sevgisine haiz olmak da gereklidir. Her alanda olduğu şeklinde keçi yetiştirirken de sevgi olmadan emeğin karşılığını almak mümkün olmayacaktır. Bu alanda personel sıkıntısı oldukca olduğundan mekanizasyona gitmekte yarar var. Bu alanda bir çiftliğiniz olduğunda dinlence, dinlence, izin vs. almanız mümkün olmayacaktır. Dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bir mevzudur. Süt üretimi çiftliğin kurulduğu arazinin verimine bakılırsa değişmiş olduğu için alan iyi seçilmeli ve keçiler naturel yöntemlerle beslenmelidir.saanen keçi çiftliği nasıl kurulur

saanen keçi çiftliği iyi mi kurulur

Saanen Keçisi Kaç Kilo Süt Verir?

Saanen keçi çiftliği iyi mi kurulur? Sorunuzun yanıtını size vermeye çalıştık. Doğal ki çiftliğin kurulmasında harcanacak maliyetler, büyükbaş hayvan alımına ve sayısına bakılırsa değişim gösterecektir. Keçilerin safkan mı yoksa melezleme kanalıyla mı yetiştirildiğine bakılmalıdır.

Bilhassa Tüm ortaklık’in de yoğun yatırım yapmış olduğu Saanen keçisi yetiştiriciliğinde keçilerin süt verimi devamlı izlenmektedir. Sıhhatli bir Saanen keçisi günde 4 LT’ye kadar süt verir. Anne sütüne en yakın süt olarak kabul edilen ve son zamanlarda oldukça popüler olan Saanen keçi sütü yurt dışına da ithal edilmektedir.

Üçüz yada dördüz olarak doğan keçiler yılda 1400 kiloya kadar süt üretebilir. Bu, keçi sayısı ne kadar yüksek olursa, kar marjının da o denli yüksek olacağı anlamına gelir.

Saanen keçilerinin en belirgin özelliği verimli olmalarıdır. Bu keçiler, birden fazla doğum yapmaları ve yavrularının hızla büyümesi sebebiyle iş adamlarının gözbebeği haline geldi. Bakımı kolay şeklinde görünse de oldukca çaba gerektirir.

saanen keçi çiftliği nasıl kurulur

saanen keçi çiftliği iyi mi kurulur

Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Mantıklı mı?

Saanen keçisi yetiştirmeye kabul eden kişiler, uygulamaya koymadan ilkin bu işe ne kadar hazır olduklarını düşünmelidir. Saanen keçi çiftliği iyi mi kurulur? Sorusuna yanıt vermeye çalışırken ikimiz de bu mevzuya odaklandık.

Saanen keçisi yetiştirmek mantıklı mı?

Saanen keçisi yetiştirmek mantıklı mı?

Saanen keçisi yetiştirmek maliyet gerektirdiğinden oldukca iyi araştırılmalı ve yapılabileceği düşünülüyorsa bu işe girişilmelidir. Bilhassa son yıllarda “Keçi Çılgınlığı” olarak manşetlerde gördüğümüz keçi çiftliği girişimcileri bu işten büyük kayıplarla kurtulmayı başardılar. Keçi yetiştiriciliği bu işte informasyon ve edinim olmadan yapıldığında ne yazık ki hüsranla sonuçlanabilen bir iştir. Bu işi yapmayı düşünen girişimcilere naçizane tavsiyemiz şu şekildedir:

Keçi yetiştiriciliği mevzusunda bilgisi olan kişilerden lüzumlu bilgiler alınmalı ve maliyet analizi yapılmalıdır. Lüzumlu analizler sonucunda ortaya çıkacak maliyetin belli bir kısmı ile gözlem odaklı emekler yapılabilir, bu sayede büyük maddi kayıpların önüne geçilir. Anlaşmanız sizin için negatif sonuçlara karşı bir engel oluşturacaktır. Saanen keçisi hem etini hem sütünü hem de tüylerini kullanan bir hayvan olduğundan yalnız süt için değil öteki alanlarda da kullanılabilen bir hayvandır. Bundan dolayı yalnız sütü düşünmemek tavsiyelerimiz arasındadır. Saanen keçisinin İsviçre kökenli olması sebebiyle Türkiye iklimine uyum problemi yaşanmaktadır. Bundan dolayı Türkiye’nin hiçbir bölgesinde ıslah emek harcaması yapmak doğru olmaz. Bundan dolayı Saanen keçisi için en uygun bölge ve iklim koşulları değerlendirilmeli ve sonrasında üremeye başlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki iklim koşulları keçi veriminde oldukca mühim bir faktördür.

Kısacası Saanen keçisi yetiştiriciliği oldukca mantıklı bir iş değil. Tüm bu şartları yerine getirebilen kişiler elbet yüksek kazançlar elde edebilirler sadece unutulmamalıdır ki çıraklık yapılamayacak bir işte ustalık yapılmamalıdır. Araştırma ve edinim olmadan başlanan Saanen keçisi yetiştiriciliği büyük maddi kayıplara niçin olabilmektedir.

Saanen Keçisi Tutarları Ne Kadar?

takipçilerin Saanen keçi çiftliği iyi mi kurulur? Sorusunun peşinden en oldukca merak etmiş olduğu sual ise Saanen keçilerinin tutarları ne kadar? sual bu. Saanen keçisinin doğurganlığından ve yetiştiriciliğinin ne kadar maliyetli bir iş olduğundan bahsettik. Bu cins keçilerin tutarları safkan yada melez olmalarına bakılırsa değişmektedir. Türkiye’de yetiştirilmesi yada yurtdışından ithal edilmesi bu faktörler içinde yer verilmiştir.

saanen keçi çiftliği nasıl kurulur

saanen keçi çiftliği iyi mi kurulur

Safkan Saanen keçisi 2000 TL ile 3000 TL arasındadır. Melezleme ile üretilen Saanen keçileri genel olarak 1000 TL’den başlamaktadır. Doğal olarak bu fiyatlar ergin keçiler içindir. Oğlak burcunda fiyatlar birazcık daha düşüktür.

Gene safkan Saanen keçisi ve keçilerinden doğan yavruların tutarları 750 TL’den başlıyor. Elbet evlatların sıhhat durumu, kilosu şeklinde faktörler de fiyatı etkisinde bırakır. Melezleme yöntemiyle yetiştirilen yavruların fiyatı 550 TL’den başlıyor.

Saanen Keçi Çiftliği Proje Maliyeti

Saanen keçi çiftliği projesinin fizibilite çalışmalarında belirli kriterlere ehemmiyet verildi. Saanen keçi çiftliği iyi mi kurulur Sorunuzun gerçek yanıtını burada bulabilirsiniz. 250 keçi ile meydana getirilen fizibilite çalışmalarında otlatma imkanı olup olmadığı incelenmiş ve buna bakılırsa bir emek verme yapılmıştır. Meydana getirilen emekler sonucunda elektrikli çit sistemi ile kar marjının giderek arttığı ve gereksiz maliyetlerden kaçınıldığı tespit edilmiştir.

Son bir yılda 100 tane anaç yetiştiricisi alımı ile 7. senenin sonunda 250 tane anaç yetiştiricisine ulaşılmıştır. 348.000 TL damızlık, 528.000 TL inşaat, 126.000 TL personel, 400.000 TL makine ve teçhizat, 156.000 TL yem giderleri ve bilinmeyen giderler. 46.000 TL harcanmış ve toplam gider 1.606.000 TL olarak hesaplanmıştır. Bu harcamalara karşılık ilk yıl 1895 TL et gelirinden, 80.500 TL sütten elde edilmiş, damızlık dişi ve adamların satışından gelir elde edilememiştir. dır-dir . İkinci yıldan itibaren personel, yem ve bilinmeyen giderler için harcamalar yapılmış, ilk yıl 82.395 TL olan kar 7. yılda 1.046.134 TL’ye ulaşmıştır. Bu alanda bilinmesi ihtiyaç duyulan en mühim şey, Saanen keçilerinden elde edilmiş ürünlerin işlenmedikçe kar getirmediğidir.(Rapor ve Fizibilite çalışmalarının bilgileri Ziraat Müşaviri Ziraat Yüksek Mühendisi Nihal GÜVEN’in fizibilite raporu üstünden örneklendirilmiştir.)

Saanen Keçisi Özellikleri

Saanen keçi çiftliği iyi mi kurulur Suali cevaplarken keçilerin özellikleri ile ilgili ayrıntılara girmedik. Şimdi keçilerin özelliklerinden bahsedelim.

Dişi Saanens, %3-4 yağ içeren süt sağlar. Yuvarlak yada düz yüz hatlarına ve üçgen gövdeye haiz tipik süt hayvanlarıdır. Saanens, öteki Alp türlerine kıyasla orta boyludur. Beyaz yada süt beyazı tüyleri vardır. Boynuzlu yada boynuzsuz doğarlar. Saanens güneş ışığına duyarlıdır ve sıcak ortamlarda daha iyi performans gösterir. Çoğu zaman gündüzleri gölgede tutulmaları gerekir. Uysal hayvanlardır ve alışık oldukları hareketleri yapmayı severler. Bundan dolayı sağım makinaları ile sağıma acele uyum sağlarlar. Ek olarak değişik etkilere süratli tepki verirler. Adam Saane’nin doğurganlığı, üreme performansı ve yavruların kalitesi temelinde değerlendirilmelidir. Bagajdaki derinlik. ve pürüzsüzlük esas olmalı, pürüzlü bir görünüm vermemeli ve dinç görünmelidir. Genel Özellikler; Uyum kabiliyeti yüksektir. Averaj sağılan gün sayısı 280 gündür. Averaj süt verimi 2-3 lt/gün olup, laktasyonun yoğun olduğu dönemlerde 3.5-4 lt/güne ulaşır. Averaj senelik süt verimi 700 lt. Doğum başına averaj buzağılama oranı 1.7-1.9 çocuktur. İdeal Saanen’in averaj boyu 81 santimetre ve ağırlığı 61 kilo’dır.

Keçi Çiftliği Devlet Hibesi

Saanen keçi çiftliği iyi mi kurulur Son olarak devlet yardımlarından bahsedeceğiz. KOSGEB’in keçi yetiştiriciliği alanında birçok hibesi bulunduğunu duyduk. Sadece KOSGEB’in bu alanda herhangi bir bağışlama desteği bulunmamaktadır. Besin, Ziraat ve Hayvancılık Bakanlığı, Saanen yada değişik bir cins keçi yetiştiriciliği için 30.000 TL tutarında geri ödemesiz kredi vermektedir. Bağışlama almak için alan sahibi olmak, sertifika sahibi olmak yada ÇKS’ye kayıt olmak şeklinde detaylar aranmaz. Girişimci olarak bu işe adım atmak isteyen kişilerin başvurmaları kafi görülmektedir.

Projelerini hazırlayıp genç ziraatçi kredisine başvuran kişiler bu hibeden derhal faydalanarak çiftliğinde çalışmaya başlayabilirler. Bu hibeden yararlanmak isteyen girişimcilerin aşağıdaki maddelere dikkat etmesi gerekmektedir.

1000 TL hibeden yararlanmak isteyen çiftçiler, küçükbaş ve büyükbaş hayvan projelerinden %50 daha büyük ölçekli proje hazırlamalıdır. 40 başın 38’i dişi, 2’si adam olmalıdır. Bu sayının altında bir proje ile müracaat yapılması durumunda hibeden yararlanılamaz. Proje kapsamında onaylanması durumunda TİGEM kapsamında çiftçilere keçi verilmektedir.

Bu üç koşulu yerine getiren girişimciler 30.000 TL hibeden yararlanabilecek. Hibeye ek olarak, devlet bankalarının girişimciliği çoğaltmak için tarımsal kredileri de var. Saanen keçi çiftliği iyi mi kurulur Yazımızda bundan bahsedelim.

Ziraat Bankası’ndan meydana getirilen açıklamaya bakılırsa küçükbaş hayvancılık kapsamında verdiği kredinin bilgileri aşağıda içeriyor:

“Keçi yetiştiriciliğinde (Saanen, Kilis, Domaskus, Ankara Keçisi yetiştiriciliği ve kıl keçisi ırkı yetiştiriciliği amacıyla belirtilen ırklarla melezleme) minimum 25 baş kapasiteli işletme oluşturmak isteyen ve/yada mevcut işletmenizin kapasitesini bu kapasitelere ve üzerine çıkarmak istiyorsanız;

#Koyun Keçi Tipi Hayvanların Tespiti, Kayıt ve İzlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında Koyun Keçi Sistemine kayıtlı (küpeli) 9-24 aylık koyun/keçi alımı, barınak yapımı ve tadilatı, sağım ünitesi, süt soğutma Tank, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, biçme makinesi Yem hasat makinesi alımı ve oldukca senelik yem tesisi ve öteki yatırım giderlerinizin finansmanı için 10 süt sığırı başına en fazla beş dekarı geçmemek suretiyle yatırım kredisi,

#Bir senelik yem üretimi ve öteki işletme giderlerini finanse etmek için işletme kredisi”

detaylı informasyon www.ziraatbank.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Hem de Selçuk Üniversitesi tarafınca hazırlanan tezde saanen keçisi yetiştiriciliği ile ilgilidir. kitapçığa bir göz atabilirsin.

Kaz Çiftliği Oluşturmak

Tavuk Çiftliği Oluşturmak

Midilli Atı Çiftliği Iyi mi İnşa Edilir

kaynak: https://www.roysfarm.com/saanen-goat-farming/

Yorum yapın