Kuveyt resmi adı Kuveyt Devleti olan bir Ortadoğu ülkesidir. Ortadoğu ülkeleri içinde en varlıklı olanı şüphesiz Kuveyt Devleti’dir. Bu varlıklı ülke ile ilgili olarak en dört gözle beklenen mevzular içinde; Kuveyt’te asgari ücret ve averaj işçi maaşları mevzuları yer almıştır.
Ortadoğu’nun en varlıklı ülkesi olan Kuveyt, Arap Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer almıştır. Basra Körfezinin kıyısında yer edinen Kuveyt devletinin komşuları içinde Irak ve Suudi Arabistan devletleri yer almıştır. Kuveyt kelimesinin kökeni akwat kelimesine dayanmaktadır. Kuveyt kelime manası olarak ‘’Su kenarında kale‘’ anlamına gelmektedir.
2020 senesinde meydana getirilen son değerlendirmeye gore Kuveyt Devleti’nin nüfusu 2,9 milyondur. Ülkenin para birimi Kuveyt dinarıdır. Kuveyt dinarı hem de dünyadaki en kıymetli para olma özelliğine haizdir. Kuveyt OPEC ( Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) kuruluşunun kurucu üyelerinden biridir. Ülke ekonomisi oldukça gelişmiş olup, Kuveyt halkı şahıs başına düşen ulusal gelir sıralamasına gore yüksek gelirli ülkeler sınıfına mensuptur. Yüksek gelirli ülkeler, şahıs başına düşen ulusal gelirin 12,696 dolardan fazla olan ülkelere denir. Kuveyt yüksek gelirli 31 dünya ülkesinden biri olma özelliğine haizdir.
Kuveyt’te Asgari Ücret Ne Kadar?
Kuveyt’te asgari ücret öteki tüm Ortadoğu ülkelerinden daha çok bulunduğunu söylemek mümkündür. Bir petrol devi olan Kuveyt, gelişmiş ekonomisiyle uzun süredir yüksek gelirli ülkeler sıralamasında yer almıştır.
Ülke ekonomisinin bu denli gelişmesinde en büyük katkı varlıklı petrol rezervleri elde etmiştir. 1930 yıllarının sonlarına doğru ülkede keşfedilen varlıklı petrol yatakları ülke ekonomisinde çığır açmıştır. Bu sebeple de Kuveyt, Dünya Bankası’nın yapmış olduğu yüksek gelirli ülkeler sıralamasında 31. Sırada yer alarak oldukça kuvvetli bir ekonomiye haiz bulunduğunu bizlere göstermektedir. Kuveyt Devleti’nde şahıs başına düşen ulusal gelir ortalama olarak 22.252 dolardır. IMF ‘nin hesaplamış olduğu bu sayı öteki Ortadoğu ülkelerine gore yüksektir. Kuveyt ekonomisinin durumu bu gelişmişlik düzeyinde olunca birçok şahıs Kuveyt’te asgari ücret tutarının ne kadar bulunduğunu merak etmektedir.
Kuveyt’te uygulanan asgari ücret 230 Kuveyt dinarıdır. Bu miktar dolar bazında 710 dolara denk gelmektedir. Kuveyt asgari ücret tutarı Türk parası ile 9 bin 600 TL’dir. Ülkedeki averaj maaş ise 1979 dolardır. Minik bir hesap yaparsak ülkede asgari ücret ile çalışan sayısının azca bulunduğunu söyleyebiliriz.
Kuveyt Ekonomisi
Kuveyt devleti yönetim şekli parlamenter monarşidir. Kuveyt ekonomisi gayri safi yurt içi hasılasına gore dünyanın en varlıklı 7. Ekonomisidir. Bu sebeple de Kuveyt asgari ücret tutarı öteki Ortadoğu ülkelerine gore daha fazladır. Ülke ekonomisinin başarısı ülkede bulunan varlıklı petrol rezervlerine bağlıdır. Kuveyt, petrol rezervleri açısından dünyanın en varlıklı 5. ülkesidir. Petrol ülkenin toplam ihracatının %95’ini oluşturmaktadır. Bununla birlikte petrol, ülke gelirlerinin toplamının %80’nini oluşturmaktadır.
Kuveyt ekonomisinde petrolün oldukça mühim bir görevi bulunduğunu söyleyebiliriz. Kuveyt ekonomisinin bu denli gelişmesindeki tek sebep varlıklı petrol yataklarına haiz olması değildir. İkinci bir niçin ise Kuveyt dinarının dünyanın en kıymetli para birimi olmasıdır. Kuveyt dinarının dünyanın en kıymetli para birimi olması tesadüfi değil planlı bir çalışmanın ürünüdür.
Kuveyt Devlet’i en yüksek insani gelişme endeksi sıralamasında dünya ülkeleri içinde 31. Sırada yer alır. Ülke ekonomisinin bu denli kuvvetli oluşu mühim seviyede petrol ihracatına bağlıdır. Kuveyt’in ihracatını yapmış olduğu ürünler içinde; ham petrol, mineral yakıt ve mineral yağlar, organik kimyasallar, plastik ve plastik ürünler ve motorlu taşıtlar yer alır. Başlıca ihracat yapmış olduğu ülkeler ise sırasıyla; CHC, ABD, BAE, Almanya, Suudi Arabistan ve Hindistan’dır.
Kuveyt Dinarı Nerede Kullanılır?
Kuveyt dinarı Kuveyt Devleti’nin resmi para birimidir. Kuveyt dinarı Kuveyt Merkez Bankası tarafınca basılır. Kuveyt dinarının alt birimi filistir. 1 Kuveyt dinarı 1000 filise denk gelmektedir.
Kuveyt dinarı dünyanın en kıymetli para birimidir. Kuveyt dinarının dünyanın en kıymetli para birimi olmasında Kuveyt Devleti’nin başarı göstermiş hamleleri büyük rol oynamıştır. Bu hamlelerden biri petrol ihracatında bir tek Kuveyt dinarını kabul etmeleri içeriyor. Bu mevzuyu birazcık daha açıklamak gerekirse, bu petrol devi ülkeden petrol almak isteyen öteki ülkeler petrol alışverişlerinde Kuveyt dinarı kullanmak zorundadırlar.
Petrol alabilmek için Kuveyt dinarı satın alınması gerektiğinden ülkedeki dinar ülke içinde kalması sağlanır. Ülkede büyük bir döviz rezervi elde edilmiş olur. Tamamı Kuveyt dinarının dünyanın en kıymetli para birimi olmasında destek olan hamlelerdir. Kuveyt dinarı kıymetli bir para olduğundan Kuveyt ekonomisi de kuvvetli bir iktisat olmayı başarmıştır. Kuvvetli ekonomisi yardımıyla Kuveyt asgari ücret tutarı öteki Ortadoğu ülkelerinin asgari ücretlerinden fazladır.
Kuveyt’te Meslek Maaşları
Kuveyt asgari ücret tutarının öteki Ortadoğu ülkelerine gore daha çok olduğundan bahsetmiştik. Kuveyt ekonomisi dünyanın en kuvvetli ekonomilerinden biridir. Şahıs başı ulusal gelir sıralamasına gore Kuveyt dünyanın en varlıklı 7. Ülkesidir. Kuvvetli bir ekonomiye haiz olması sebebiyle Kuveyt’te averaj maaşlar da yüksektir.
Kuveyt’te verilen averaj maaş ortalama olarak 1979 dolardır. Kuveyt’te meslek maaşları da öteki Ortadoğu ülkelerine gore daha fazladır.
Kuveyt Aşçı Maaşları
Kuveyt bir Ortadoğu ülkesidir. Petrol zengini olan bu ülkenin ekonomisi dünyanın en kuvvetli ekonomileri arasındadır. Kuveyt’te asgari ücret tutarı öteki Ortadoğu ülkelerine gore yüksektir.
Kuveyt aşçı maaşları da haliyle öteki Ortadoğu vatanlarında verilen aşçı maaşlarından daha fazladır. Kuveyt’te bir aşçı averaj 1524 dolar kazanmaktadır. Bu Kuveyt dinarı cinsinden 463 dolardır. Türk parası ile karşılaştırdığımızda ise 22 bin 333 Türk lirasına denk gelmektedir. Türkiye’de ise bir aşçı averaj 10 bin Türk lirası kazanmaktadır.
Görüldüğü suretiyle Kuveyt’te meslek maaşları Türkiye’den yüksektir. Bunun sebebi de normal olarak ki Kuveyt ekonomisinin Türkiye ekonomisinden daha kuvvetli olmasıdır.
Kuveyt Güvenlik Maaşları
Ortadoğu’nun en varlıklı ülkesi olan Kuveyt, ülkede verilen maaşların yüksek olması sebebiyle birçok insan tarafınca çalışmak için gidilmek istenen ülkeler içinde baş sıralarda içeriyor.
Kuveyt’te asgari ücret tutarının öteki Ortadoğu ülkelerine gore yüksek olması Kuveyt’i gündemde tutan bir öteki sebep. Kuveyt bilhassa petrol ihracatı yardımıyla yüksek gelirler elde etmektedir. Kuveyt Devleti petrol rezervleri bakımından dünyada 5. Sıradadır. Buradan petrol ticaretinin ülke ekonomisinin kalbi bulunduğunu anlayabiliriz. Daha öncelerde yaşanmış olan ırak problemi sebebiyle ülke ekonomisi büyük bir darbe alsa da daha sonraları gelen sulh ve antlaşmalar ile beraber ülke ekonomisi güvence altına alınmıştır. Ülkede verilen maaşların öteki Ortadoğu ülkelerine gore devasa yükseklikte olduğu bilinmekte peki ülkede çalışan bir güvenlik görevlisinin maaşı ne kadardır?
Kuveyt güvenlik maaşları 1464 dolardır. Bu meblağ ortalama olarak 445 Kuveyt dinarına denk gelmektedir. İş deneyiminin alınan maaşa tesiri ortalama %7 dir. Kuveyt’te güvenlik görevlisi olarak çalışmak isteyen kişilerin İngilizce bilmeleri istenen bir durumdur. Lise mezunu olan ve orta derecede İngilizce bilen biri lüzumlu sertifikalarını alarak Kuveyt’te güvenlik görevlisi olarak işe başlayabilir.
Kuveyt Sürücü Maaşları
Gelişmiş ekonomisiyle dikkat çeken Kuveyt devleti ayı zamanda Kuveyt’te asgari ücret tutarı ile de dikkatleri üstüne çekmektedir. Ülkede alınan en düşük maaş 710 dolardır. Kuveyt halkının almış olduğu averaj maaş ise 1979 dolardır.
Kuveyt ekonomisi dünyanın en gelişmiş 2. Ekonomisi olma özelliğine haizdir. Ülkede verilen maaşlar halkın geçinimini destekle niteliktedir. Dış politikada ve iç politikada başarı göstermiş stratejiler geliştiren Kuveyt Devleti, doğru hamleler ile Kuveyt ekonomisinin günden güne gelişmesine olanak elde etmiştir.
Ülkenin gelişmiş ekonomisi halkın yüksek refah düzeyiyle kendini göstermektedir. Neredeyse tüm meslekler rahat bir geçime kavuşabilmektedir. Bu denli gelişmiş ekonominin deposu normal olarak varlıklı petrol rezervlerine haiz olmaları ile direkt ilişkilidir. Kuveyt sürücü maaşları ortalama olarak averaj 2516 dolardır. 2516 dolar ortalama olarak 761 Kuveyt dinarına denk gelmektedir. Kuveyt’te halkın averaj maaşının 1979 dolar olduğundan bahsetmiştik. Sürücü olarak çalışan kişiler bu tutardan neredeyse 2 kat daha çok kazanabilmektedir. Ülkede şoförlük yapmak için uygun olan bölgeler şöyledir; başkent Kuveyt, El Ahmedî, Havallî, Sabah as Salim ve El Fervaniye’dir.
Kuveyt’te Ev Kiraları
Kuveyt halkının alım gücünün yüksek bulunduğunu ve halkın refah düzeyini öteki Ortadoğu ülkelerinden daha çok bulunduğunu söylemiştik. Kuveyt’te asgari ücret 710 dolardır. Kuveyt’te asgari ücretle çalışan insan sayısı azdır. Kuveyt halkının averaj maaşı 1979 dolardır.
Alınan bu asgari ücret ve averaj maaş Kuveyt’te rahat bir halde yaşam sürmek için kafi mi? Kuveyt’te asgari ücret ile çalışan kimse olmadığını söylemek mümkündür. Ülke verdiği yüksek maaşlar ile bilinirken, birçok şahıs tarafınca çalışılmak ve yaşanmak isteyen ülke konumundadır. Türkiye’de ki birçok şahıs bu varlıklı petrol ülkesi olan Kuveyt’te çalışmak ve orada yaşamak istemektedir. Her yıl binlerce şahıs Türkiye’den Kuveyt’e çalışmaya girmektedir.
Ülkede verilen yüksek maaşlar ve ekonominin gelişmiş olması sebebiyle Türkiye’den her yıl çalışmak için birçok insan Kuveyt’e gitmektedir. Türkiye’de ev kiraları temel yaşam gıdaları ve öteki tüm yaşamsal maliyetlerin zamlanması bu iş göçlerinin yaşanmasının en büyük sebebidir. Kuveyt’te ev kiraları öteki harcamalara kıyasla birazcık daha fazladır. Fakat öteki temel harcamalar oldukça ucuzdur. Bu sebeple alınan maaşlar rahat bir yaşam sürmek için kafi olmaktadır.
Kuveyt’te tek kişilik bir dairenin averaj kirası 650 Euro’dur. Merkezi konumda bulunan 3+1 bir evin kirası ise 1496 Euro’dur. Merkezde olmayan 3+1 evin kirası 1148 Euro’dur. Kuveyt’te bir konutun metre kare fiyatı ortalama averaj 4 Euro’dur.
Kuveyt’te Yaşam Şartları
Kuveyt’te varlıklı petrol yataklarının keşfedilmesi ile ekonomide büyük bir sıçrayış elde etti. Fakat 1990 yıllarda ırak tarafınca işgal edildi. Bu işgal Kuveyt ekonomisine zara verdi. Iraklı güçler Kuveyt’te ki birçok petrol kuyusunu ateşe verdi.
Kuveyt ekonomisine baktığımızda petrol ihracatının ekonominin neredeyse tamamını oluşturduğunu görmekteyiz. Iraklı güçlerin işgali ve petrol kuyularını tahrip etmesi ülke ekonomisinde düşüş yaşanmasına sebep oldu. İşgal sonrası başta ABD olmak suretiyle birçok ülke Kuveyt’in bu geriye düşüşünü denetim altına almak için yardımlarda bulunmuş oldu.
Kuveyt ile olan ilişkilerimiz bu yardımlar yardımıyla iyi bir konuma gelmiştir. Türkiye’den meydana getirilen yardımlar neticesinde binlerce Türk çalışan Kuveyt’te gitmiştir. Bu iş göçü halen daha devam etmektedir. Kuveyt’te çalışmak için gitmek isteyen insanoğlu Kuveyt’te asgari ücret tutarını öğrendikten sonrasında en oldukça merak ettikleri sual ‘’Kuveyt’te yaşam şartları nasıldır ‘’ olmuştur.
Kuveyt bir Ortadoğu ülkesi olması sebebiyle iklimi çöl iklimidir. Çöl iklimine haiz olması sebebiyle ülke ara sıra üstün dereceli sıcaklıklara imza atmaktadır. Türkiye’den ve öteki ülkelerden gelen kişilerin alışmakta en zorlandığı mevzu ısı değerlerinin yüksek olmasıdır. Bir öteki Ortadoğu ülkesi olan İran’a gore, daha özgür bir yaşam vardır. Bayanların giyimi hakkında bir zorunluluk yoktur.
Kuveyt İş İmkânları
Kuveyt 1990’lı yıllarda Irak tarafınca büyük bir işgale uğradı. ABD’nın vakaya müdahale olmasıyla son gören işgal sonrası Kuveyt Devleti sıkıntılı zamanlar yaşadı. Yaşanmış olan bu sıkıntılı zamanlarda Kuveyt Devletine en oldukça yardım eden ülkelerden biri de Türkiye olmuştur. Meydana getirilen yatırımlar ülkenin kalkınmasını elde etmiş hem de birçok Türk vatandaşının Kuveyt’te iş bulmasına destek olmuştur.
Meydana getirilen bu yardımlar hala devam etmektedir. Kuveyt’te çalışan binlerce Türk vatandaşı vardır. Kuveyt’te baktığımızda çalışanların bir çok Kuveyt vatandaşı değildir. Bu sebeple Kuveyt’e bir yabancı olarak gidip iş bulma olasılığınız yüksektir. Kuveyt’te ki işverenler yabancı uyruklu çalışana özelliklede Türk çalışanlara alışkındırlar.
Kuveyt’te çalışabilmek için ilk olarak emek verme vizesi almalısınız. Eğer emek verme vizeniz yoksa sizden kefil göstermeniz istenmektedir. Ülkede en popüler sektör petrokimya sektörüdür. Kuveyt’te çalışmak için giden Türk vatandaşlar çoğu zaman gezim sektöründe ya da inşaat sektöründe iş yapmaktadır. Kuveyt’te asgari ücret tutarının yüksek alması ve ülkedeki neredeyse her insanın bu asgari ücret fazlasını kazanması Kuveyt’i çalışılmak için ideal ülkelerden biri konumuna getirmektedir.
Okuyun: Kuveyt haricinde değişik ülkede çalışmak istiyorsanız, Almanya’da asgari ücret başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Kuveyt’te Otomobil Tutarları
Türkiye’de son zamanlarda otomobil piyasası gitgide zamlanmıştır. Kuveyt ve Türkiye içinde otomobil tutarları içinde büyük bir fark bulunmaktadır. Kuveyt’te otomobil tutarları nasıldır? Bu yazımızda Kuveyt’te otomobil tutarları hakkında örneklerle detaylı bir izahat yazdık.
Kuveyt’te 2006 model Mercedes S 500’ün fiyatı 1800 Kuveyt dinarıdır. Bu sayı dolar bazında ortalama olarak 6 bin dolar civarındadır. Aynı otomobil Türkiye’de averaj 900 bin TL’dir. Dolar bazında bu fiyat ortalama olarak 61 bin dolardır. Kuveyt’te otomobil tutarları ve Türkiye’deki otomobil tutarları içinde 10 kat fark olduğu görülmektedir. Başka bir örnekle açıklamak gerekirse:
BMW X5 2008 model arabanın Kuveyt’te ki fiyatı 2 bin Kuveyt dinarıdır. 2 bin Kuveyt dinarı ortalama olarak 6 bin 500 dolardır. Türk lirası olarak hesaplayacak olursak BMW X5 2008 model bir otomobil Kuveyt’te 95 bin TL’dir. Aynı arabanın Türkiye’deki fiyatı ise averaj 550 bin TL’dir. Aradaki fiyat farkının oldukça fazla olduğu göze çarpmaktadır. Kuveyt’te otomobil kiralamalarının fiyatı ise averaj 16 Kuveyt dinarıdır. Bu fiyat Türk lirası bazında 776 TL yapmaktadır. Lüks bir arabanın kiralık fiyatı ise 1800 TL’dir.
Kuveyt’te Çalışmak İsteyenlere Tavsiyeler
Ortadoğu’nun en varlıklı ülkesinde çalışmak isteyen binlerce Türk vatandaşı bulunmaktadır. Kuveyt ekonomisi dünyanın en zendin 2. Ekonomisi oluğunda ülkede verilen maaşlar ve Kuveyt’te asgari ücret tutarının yüksek olduğu bilinmektedir. Bu sebeple her yıl binlerce şahıs Kuveyt’te çalışmak için lüzumlu hazırların ne işe yaradığını merak etmektedir. Bu yazımızda Kuveyt’te çalışmak isteyenlere tavsiyeler başlığı adı altında bazı yol gösterici tavsiyelerde bulunduk.
Kuveyt’te çalışmak için emek verme vizesi almak en mühim şarttır. Ülkede gezgin vizesiyle çalışmanız yasaklanmıştır.
Emek verme izni işlemleri işverenler tarafınca yapılmaktadır. Emek verme izni için lüzumlu olan kefil işlemini bu işverenler sağlarlar.
Kefil olacak kişinin ya da firmanın Kuveyt vatandaşı ya da Kuveyt şirketi olması gerekmektedir.
İşe alım sürecinde sizden istenen sabıka kaydı ve sıhhat raporunu Türkiye’de onaylatmanız gerekmektedir. Emek verme vizesi alabilmeniz için bu prosedür şarttır.
Toplumsal medya ya da öteki web mecralarında gösterilen Kuveyt’te iş imkânı adı altında dolandırıcılık yapılmaktadır. Kendinize kefil yada iş yeri bulurken bu mevzulara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kaynak: https://www.minimum-wage.org/international/kuwait