İpotekli İhtiyaç Kredisi nedir ve harcamaları nedir?
Bankadan kredi talebinde bulunan gerçek kişilerin kullanabildiği ve istenilen kredi tutarının fazla olması benzer biçimde nedenlerle bankaya herhangi bir mülkü ipotek göstererek alınabilen kredilere ipotek kredisi denilmektedir. Bu ipotek kredisinde çıkan banka harcamaları genel anlamda bankalardan kredi talebinde bulunduğunda çıkan banka harcamalarıyla benzer niteliktedir. Bu harcama kalemleri şöyleki olmaktadır:
- Ekspertiz Tutarı
- Kredi Tahsis Tutarı
- İpotek Tesis Bedeli
- Yaşam Sigortası
Tüm bu harcamalar haricinde her bankanın kendince belirlediği değişik harcama kalemleri olabilmektedir. Bu yüzden bankalardan kredi alındığı vakit imza işleminden ilkin size sunulan sözleşmeyi dikkatli okumalısınız. Hatta tüm harcama kalemlerinin kredi tutarına ekleneceğini bilerek hareket etmelisiniz.
- Dosya Harcaması
Herhangi bir bankadan kredi alınabilmesi için bankalar kişilere bazı dosya harcamaları dahilinde yapacakları işlemler için ücret talep ederler. Bu tutarı dosya harcamaları isminde kredi tutarına yansıtmaktadırlar. Sizler o anki maddi yetersizliğinizden kredi almak istersiniz fakat birde bu ipotek kredisinde çıkanbanka harcamaları benzer biçimde ücretleri ödemekle yükümlü olmuş olursunuz. Dolayısıyla bankadan talep ettiğiniz tutarın üstüne birde bu harcamalar ilave edilerek siz her ay ödeyeceğiniz miktarı fazla bulabilirsiniz. Bundan dolayı tüm harcama kalemlerinin bilinmesinde yarar vardır. Genel anlamda bankalar sizin istediğiniz kredi miktarının %1 ini dosya harcaması olarak sizden almaktadırlar.
- Ekspertiz Tutarı
Bankalar SPK ile çalışmaktadırlar. Bu bağımsız ekspertiz kuruluşları kredi alacak kişiler için konutun gerçek kıymetini belirlemede ehemmiyet arz ederler. Bankalarda ekspertizlerin aldıkları tutarı bankadan kredi talebinde bulunan kişiye yansıtmaktadırlar. İpotek kredisinde çıkan banka harcamaları olarak bu ekspertiz tutarı de kredi ödemesine yansıtılmaktadır. Öteki oluşan kredi harcamalarından değişik olarak ekspertiz tutarı peşin olarak ta alınabilir.
- İpotek Tahsis Tutarı
Genel anlamda bankalar konut kredisi talebinde bulunan kişilerden banka güvence olarak evin üstüne ipotek koyar. Bu ipotek işlemleri için kişiye bir miktar ücret yansıtır. İpotek tahsis bedeli denilen bu ücret kişinin kredisine yansıtılır. Kredi kanalıyla alınan konutlardan herhangi bir ipotek harcı talebi olmaz. Fakat kimi bankalar çalışanların ve işlemlerde kullanılan evrakların maliyetini karşılayabilmek için bu bedeli kişilerden talep edebilir. Her bankada uygulanan bir harcama kalemi değildir.
- Konut Sigortası
Konut kredisi talebinde bulunan kişilerin alacakları konutun başına herhangi bir yangın, organik afet, sel, hırsızlık benzer biçimde bazı olayların gelebilmesi ihtimaline karşı korumuş olan sigorta türüdür. Bu konut sigortası kesinlikle yapılması gerekir. Fakat bir zorunluluğu yoktur. Konut sigortası yalnız krediyi aldığınız banka tarafınca değil herhangi bir sigorta şirketine de bu işlemi yaptırabilirsiniz. Fakat krediyi aldığınız banka size bu işlemlerde kolaylık sağlayacak ve ödemelerinizi ona gore belirleyecektir.
- Yaşam Sigortası
Yaşam sigortaları kimi bankalar tarafınca yapılması gerekliliği olsa da kimi bankalarda bu şekilde bir sigortayı aramayabiliyorlar. Genel anlamda konut kredisi alacak olan kişilerin yaşı ve sıhhat durumuna bakılarak istenen yaşam sigortası kişinin ölümü sonrasında bankanın kendini güvence altına almak istemesidir. Şöyleki bir şey de söz mevzusudur. Bu sigorta kişinin inisiyatifine kalmıştır. Yapılması mecburi değildir. Yada bankadan değil de değişik bir sigorta şirketinden de bu sigortayı yaptırabilir.
Kredi hakkında detaylı data için: https://www.bankalar.org/krediler/ihtiyac-kredileri/ipotekli-ihtiyac-kredisi/
merhaba arkadaşlar siteniz süper ötesi çok hoşuma gitti, teşekkürler