İhracat Nasıl Yapılır | İhracat İşlemleri ve Teşvikleri 2023

İhracat yapmak istiyorsanız kesinlikle vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Vergi mükellefi olmadan yalnız komisyon ihracatçılığı yapabilirsiniz. Komisyon ihracatçılarına ihracat brokerı denir. İhracat yapabilmeniz için önünüzde bir oldukca seçenek var. Bu yazı sıfırdan ihracat iyi mi yapılır, bilmeyenler için rehber durumunda olacak. Bu bilgiler yardımıyla işinizi büyütebilirsiniz. Ya da dış tecim alanında atılım yapabilirsiniz.

İhracat Nasıl Yapılır

İhracat Iyi mi Yapılır

Peşin satan, veresiye satan esnaf tablosunu kesinlikle görmüşsünüzdür. İhracat meydana getiren esnaf ile yapmayan esnaf da bu tabloda görüldüğü gibidir. İhracat yardımıyla alan kişi potansiyeliniz artar ve ülke içindeki krizden minimum etkilenen siz olmuş olursunuz. Doğal olarak avantajları yalnız bunlar değil. En büyük kazancınız devletin verdiği ihracat teşvikleri yardımıyla olacaktır. İhracat ile ilgili bilmenizde fayda olan tüm detaylar aşağıda yer verilmiştir. İhracat iyi mi yapılır ile ilgili aklınıza takılanları yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.

Okuyun: En Yeni 75+ İş Fikri Sıralaması

 

İhracat Iyi mi Yapılır?

İhracat Nasıl Yapılır

İhracat Iyi mi Yapılır

Bu yazıyı okumadan ilkin ihracat yapmanın zor bulunduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Güvenilir olun ihracat yapmak yalnız evrak kalabalığı. İsterseniz bu evrak işlerini gümrük müşavirleri de sizin adınıza halledebilir. Mühim olan yurtdışı piyasasında alan kişi bulmaktır. Devletimizde ilk okul mezunu olup ya da asla okumamış ihracat şampiyonu olanlar var. Bunu küçümsemek anlamında algılamayın. Yalnız azim, kararlılık ve öğrenme isteğiyle siz de kolaylıkla ihracat yapabilirsiniz.

 

Zorluk derecesi yüksek kısmı alan kişi bulması. Sadece güvenli olun işi biliyorsanız o da kolay. Türk malları yurt haricinde hem ucuz hem de kaliteli olarak algılanmakta. Bazı yabancı müşteriler Türk firmalarının internet sayfalarını tercüme yaparak ziyaret ediyor. Doğal olarak dil mevzusunda hazırlıksız olan şirket, siparişi kapatamaz. Şimdi oldukca uzatmadan en kolay şekilde ihracat iyi mi yapılır ondan bahsedelim.

 

İhracat Iyi mi Yapılır Aşamaları

İhracat Aşamaları

İhracat Aşamaları

a) Kesinlikle vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Kişi şirketi ya da limited şirketi olmanızın bir önemi yok. Satmaca düzenleyebilen bir şirket olmanız lazım. Bu sayede devletin verdiği teşviklerden faydalanabilirsiniz. Bu teşvikler küçümsenmeyecek derecede size avantaj elde edecektir.

 

b) Bulunduğunuz şehirde yer edinen mesleğinizle ilgili ihracatçı birliklerine kayıt olmanız gerekiyor. Her sektörün kendini hususi birlikleri var. Bu birliklerde size hususi uygulanan teşviklerden haberdar olabilirsiniz. Mesela; tekstil işiyle uğraşıyorsanız İstanbul Yenibosna’da bulunan  İTKİB‘e kayıt olmalısınız.

 

c) Yukarıda ki iki işlemi gerçekleştirdikten sonrasında Tecim Odasına gidip ihracatçı belgesi alacaksınız. Firmanız aldığınız belgeden sonrasında ihracat yapabilir unvanı kazanacak.

Not: ihracatçı olma aşaması bu kadar kolay. Mühim olan kısmı bundan sonrası. Normalde çalıştığınız muhasebe şirketi da bu mevzuda size destek olabilir. Eğer muhasebe şirketi bu mevzuda bilgim yok diyorsa, başka muhasebe şirketi ile çalışın.

 

d) İhracat İçin Satın alan Bulma

İhracat iyi mi yapılır kısmının en mühim aşaması. Satın alan bulmak. Hem üretim hem pazarlama işini aynı anda yapamazsınız. Pazarlama için dış tecim mevzusunda uzman ve tecrübeli bir personele haiz olmanız gerekiyor. Eğer ihracata yeni başlıyorsanız bu sizin için büyük bir maliyet olacak. Uzman bir ihracat çalışanı maaşı 5 bin TL + SSK + Ek Giderler ile beraber size 8 Bin TL  benzer biçimde bir maliyet çıkar. Sadece bu işin en oldukca başvurulan kolay bir yolu var.

 

İhracat brokerları bu mevzuda şirketlere destek olmak için var. Öteki bir adıyla ithalat ve ihracat firmaları. Bu firmaların sahipleri daha ilkin uzun seneler dış tecim alanında çalışmış kişiler. Yurt haricinde yaptıkları alan kişi çevresi ile ihracatçı firmalara komisyonla alan kişi bulma işi yapmaktadırlar. Komisyon oranları ise ürüne gore değişim gösterir. Bu sayı %1 ile %6 içinde. İhracat yapmak isteyenlerin yalnız üretim yapmış olup bu firmalardan yardım alması yeterlidir. Fakat ben komisyon vermek istemiyorum diyorsanız, yapabileceğiniz pazarlama yöntemlerini yazı sonunda bulabilirsiniz.

 

Not: Şimdilerde ihracat brokerlığı tanımı e-broker olarak değişiklik göstermektedir. Artık alan kişi bulma faaliyetleri web üstünden gerçekleştiriliyor. Bunu yapanlar ise 25-35 yaş içinde web ile arası iyi olan genç nesil. E-brokerlar ile ihracat faaliyetini daha uygun komisyonlar ile gerçekleştirebilirsiniz.

 

e) İhracat Gümrük İşlemleri

Müşterinizi buldunuz ve satış yapmanız gerekiyor. Müşteriye ve ürüne haiz olması durumunda satış aşamasına geçemeyen bir oldukca şirket var. Satış işlemini gerçekleştirmek için gümrük müşavirleri ve muhasebeciniz ile iletişime geçin. Onlar size bu mevzuda destek olacaklar. Sadece yapmanız gerekenler ve onların destek olacağı mevzular aşağıda yer edinen adımlardır.

 

Yaptığınız satış ile ilgili Türkçe satmaca düzenlemeniz gerekiyor. Gümrük işlemleri esnasında gümrük memuru tarafınca sizden talep edilecek. Bununla birlikte bu satmaca ile maliyeden KDV indirimi talep edeceksiniz.

 

Çeki sıralaması oluşturmalısınız. Çeki sıralaması paketlerde malzemenin içeriğini belirtir. Hangi pakette ne var, kaç kilo, ne cins ürünler var bunlardan oluşur. Çeki listesini dikkatsizlik etmeyin. Bundan dolayı gümrükten geçmeyen binlerce ürün var. Çeki sıralamasında detaylara yer vermeniz sizin avantajınıza olacak. Net ağırlık, brüt ağırlık, ambalaj ağırlığı benzer biçimde tüm detaylara yer verin.

 

İhracat yaptığınız ülkenin dilinde satmaca düzenlemelisiniz. Bu faturayı sizin antetli kağıdınıza da düzenleyebilirsiniz. Ürün Türkiye’den çıktıktan sonrasında, mevcut ülkeye girebilmesi için bu satmaca lüzumlu. Satmaca taşıyıcı firmaya verilir.

 

Bazı ülkeler için menşe şahadetnamesi düzenlemesi gerekir. Bilhassa Afrika ve Arap ülkeleri için geçerlidir. Üretilen malın içinde ne olduğu ile ilgili bilgiler yer alır. Bazı ülkeler ithal edilen ürünler için kotaya haizdir. Menşe şahadetnamesi GSP Biçim, Euro1 Biçim ve ATR benzer biçimde formların doldurulması ile oluşturulur. Bu mevzuda anlaşmalı olduğunuz gümrük müşavirliği size destek olacaktır. Bazı belgelerde yalnız üretim yerini belirtmeniz yeterlidir.

 

Çeki listesini hem de İngilizce olarak düzenlemeniz gerekiyor. Bu listeyi taşıma işlemi meydana getiren firmaya verin. İngilizce karşılığı ”Packing List” olarak belirlenmiştir.

 

Gümrük Beyannamesi düzenlenir. En mühim belgedir. Yaptığınız ihracat ile ilgili tüm bilgiler bu bildirge üstünde yer alır. Hazır bulunan bildirge formunda, ürün cinsel, faturası, ağırlığı, ithalatçı şirket bilgisi ve çeşitli bilgiler istenir.

Not:Bazı ihracat işlemlerinde hususi belgeler doldurmanız gerekir. Bu belgeler gönderdiğiniz ürünün cinsine ve ithalatçı ülkeye gore değişim gösterir. Bu belgeler aşağıda belirtilmiştir.

 

 

f) İhracat Ödeme Şekilleri

İhracat iyi mi yapılır diyenlerin en oldukca takıldıkları kısım burası. Ödemeyi peşin alıyorsanız bir sorun yaşamazsınız. Sadece vade olacaksa yada ürün tesliminden  sonrasında yapılacaksa bilmeniz gerekenler var. Ilk olarak müşteriye teklif ve data amaçlı ”proforma satmaca” düzenleyebilirsiniz. Bu faturanın herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Yalnız müşteriye data verme amaçlıdır.

 

Ödeme almak için kesinlikle orijinal satmaca düzenlemeniz gerekiyor. Orijinal faturada yer edinen alan kişi kaşesi ile bankadan ödeme talep edebilirsiniz. İhracat tahsilat işlemleri çoğu zaman bu şekilde ilerler. Siz malı teslim edersiniz. Sonrasında bankayı faturayı verdiğinizde, onlar sizin adınıza tahsilat yapar. Vadeli faturalarda aynı şekilde banka tarafınca öğrenim edilir. Doğal olarak mal teslimi yapmadan ilkin müşterinizin çalmış olduğu bankaya faturayı sunmanız gerekiyor. Banka kabul işleminden sonrasında mal teslimi yapabilirsiniz.

 

İhracat Yapmak İçin Lüzumlu Belgeler

Her ihracatçının gereksinim duyan belgeler aynı değildir. Bazı firmalar alanında hususi sertifikalara haiz olmak zorunda. Meydana getirilen işin niteliğine ve ithalatçı ülkeye gore bu belgeler değişim göstermekte. Aşağıda açıklamaları ile beraber bu belgeler yer verilmiştir. Güvenli bir halde ihracat iyi mi yapılır diyorsanız kesinlikle aşağıdaki kavramları inceleyin. Yapmayı düşündüğünüz iş ile ilgili bu belgelere ihtiyacınız olabilir.

 

Ticari Satmaca:

Satılan malı ve müşterinin borçlandığı miktarı göstermek için düzenlenen faturadır. İngilizce ve Türkçe nüshası olmak zorunda. Mal gönderimi yapılmadan ilkin bu faturanın düzenlenmesi gerekir. Satmaca üstünde düzenleme yeri, tarih, satıcı şirket ve alıcı şirket adı, adres detayları, satış bedeli ve ürün detayları yer verilmiştir.

 

Proforma Satmaca:

Fiyat teklifi yapmak için düzenlenen faturadır. Satış gerçekleşene kadar bir kıymeti olmayan faturadır. Ödeme emri olarak kullanılamaz. Satış gerçekleştikten sonrasında orijinal faturaya dönüştürülür.

 

Navlun Satmaca:

Malın taşıma ücretini belirten faturadır. Deniz taşımacılığı için kullanılır. Genel anlamda ihracatçı şirket tarafınca ödenir ve navlunu ödenmiştir diye kaydı tutulur. İthalatçı ülke için bu satmaca oldukça kıymetli bir evraktır.

 

Konsolosluk Faturası:

Bazı ithalatçı ülkeler, ithal edilecek ürün için konsolosluk onayı isterler. Malın cinsel, birimi, menşe şahadetnamesi konsolosluğa sunularak onay alınır. İthalatçı ülkenin bu şekilde bir satmaca istemesinin sebebi, mal bedelini düşük gösterip vergi kaçırılmasının önüne geçmektir. Çoğu zaman 3. dünya ülkeler tarafınca bu satmaca istenir.

 

A.TR Dolaşım Belgesi:

Avrupa Birliği ile imzalanan gümrük muafiyeti haklarından faydalanabilmek için bu belgeden 5 nüsha doldurulması gerekir.İhracatçı tarafınca düzenlenir ve gümrük memurları tarafınca onaylanır. Bu belge ihracatçının kayıtlı olduğu birlikten temin edilebilir.Bu belgenin geçerli olmadığı durumlarda Euro1 ve FORM A belgeleri kullanılır.

Okuyun: Asla Duyulmamış Para Kazanma Şekilleri

 

İhracat Yaparken Alınması Ihtiyaç duyulan Mecburi Belgeler

Bu belgeler ihracatın meydana getirilen ürünün ve ithalatçı ülkenin kanunlarına göre farklılık gösterir. Doğrusu her ihracatçı için  mecburi değildir. İhracat iyi mi yapılır diyenler ihraç ettikleri ürünün türüne gore bu belgeleri elde etmek zorundadır. Bu belgeler sırasıyla; nebat sıhhat sertifikası, hayvan sıhhat raporu, denetim belgesi, meyve çözümleme belgesi, bal çözümleme belgesi, ANNEX sertifikası, ticari kalite yeterlilik belgesi, CITES belgesi, hasat belgesi, menşe belgesi, helal sertifikası, AQAP belgesi, GMP belgesi vs.

 

En Mühim İhracat Teşvikleri

İhracat iyi mi yapılır diyenlerin kesinlikle bu teşviklerden haberi olması gerekiyor. Zira cari açığın devletimizde fazla olmasından dolayı, ihracat meydana getiren firmalar için bir ekip devlet teşvikleri söz konusundur. Bu teşviklerden faydalanarak riskinizi azaltabilirsiniz. Bu teşvikler için bağlı olduğunuz ihracatçı birliklerinden destek alabilirsiniz. İhracatçı birlikleri bu mevzuda broşürlere sahiptirler. En malum ihracat teşviklerini sıralayalım.

İhracatçıların %95’ine devlet tarafınca KDV indirimi desteği sunulmaktadır. Mal satış işlemi sonrası faturanızı maliyeye sunduğunuzda kestiğini KDV oranında indirim alırsınız. Doğal olarak bunu sizin yapmanız gerekmiyor. Sizin adınıza muhasebeci bunu yapmak zorundadır.Yurtdışında alan kişi bulmak için fuarlara katılan işletmelere fuar maliyetinin %70’i geri ödenir. Bilhassa tekstil alanında bu bağışlama ihracatçı firmalara sunulmaktadır.Yurtdışında açacağınız bayinin kira giderinin bir kısmı devlet tarafınca karşılanır.Yurtdışı reklam harcamalarının %70’ini devletten geri alabilirsiniz.Global tedarik zincirlerine katılım desteği.Hedef ve Öncelikli ülkelere ihracat teşvik desteğiYurtdışı birim, marka ve reklam tanıtım desteğiTasarım ve ürün proje geliştirme destekleriPazar araştırması ve pazara giriş desteği

Imgesel İhracat şekilleribaşlıklı yazımızı okuyarak, siz değerli üyelerimizin haiz olduğu ihracat teşviklerinden dolandırıcıların iyi mi yararlandığını kesinlikle görmelisiniz.

 

İhracat Yapmak İçin Satın alan Bulma Şekilleri

İhracat nasıl yapılır ve aşamaları

İhracat iyi mi yapılır ve aşamaları

Ürettiğiniz bir ürünü satmak için dış tecim firmaları bu mevzuda size destek olabilir. Bu firmalara ihracat brokerı denir. Sattığınız mal üstünden %1 ile %6 arası komisyon alırlar. Bu komisyonları vermek istemiyorum diyorsanız, yapabileceğiniz bir ekip pazarlama faaliyetleri var. İhracat iyi mi yapılır diyenler bu adımları uygulayarak, pazarlama maliyetinden kurutulabilir.

 

Süre e-ticaret devri. Artık en rahat bir iş için bile web üstünden araştırma yapılıyor. Satın alan bulabileceğiniz en iyi mecra web. Bunun için kesinlikle İngilizce bir siteye haiz olmanız gerekiyor. Türkiye de üretilen bazı ürünleri Avrupa da yada ABD da bulmak zor. Üstelik bulunsa bile fiyat açısından Türkiye de ki ürünler daima daha avantajlı. İnternet siteniz olduğu süre güvenli olun ithalat yapmak isteyen müşteriler sizi kolaylıkla bulacaktır.İşinizin sektörüne gore kesinlikle fuarlara katılın. Gerçek müşteriyi, satın alabilecek müşteriyi fuarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Ürün satmaktan oldukca firmanızı tanıtmanız daha mühim. Broşür ve kartvizit dağıtarak  akılda kalıcılık sağlayabilirsiniz.Alibaba, Ebay, Kompass, Google benzer biçimde sitelere firmanızı kaydedin. Düzgüsel web sitenize kullananların erişmesi zor. Bir arama yapıldığından siteniz büyük olasılık reklamsız üst sıralarda yer almayacak. Bunun için kullananların sizi daha kolay görebileceği e-ticaret sitelerine ve şirket rehberi sitelerine abone olun. Bunlar üstünden daha süratli geri dönüş yakalayabilirsiniz.Yurtdışında pazar aramak için ortak katılımların olduğu birliklere katılın. Şirket rehberleri, ihracatçılar grubu, hizmet duyuru grupları vb. gruplarda etken olun. Devamlı verilen ilanları denetim edip, ürünlerinizle ilgili paylaşımda bulunun.Toplu ürün satışını hedefliyor olabilirsiniz. Sadece perakende olarak ürünleri satışa sunmanız sizin avantajınıza olacaktır. Yurtdışı satış sitelerine ürün ilanı verdiğinizde, bu siteler üstünden toplu ürün alımları için bildiri alabilirsiniz. Etsy sitesinde perakende ürün satıp, toplu siparişler alan Türk satıcılar var.Rakiplerinizi takip edin. Iyi mi ihracat yapılır, öğrenmenin en kolay yolu bu. Rakipleriniz iyi mi başarıya ulaşmış oluyorsa, sizin de o yoldan gitmeniz başarıya ulaşmış olacağınız anlamına gelir. Yapacağınız extra katkılar ile daha iyi konuma gelebilirsiniz.Google Adwords reklamlarından faydalanın. Sizin için en avantajlı ve en uygun alan kişi bulma yöntemi Google. Müşteriler direkt olarak Google üstünden araştırma yapar. Karşısına çıkacak bir kaç şirketten birisi siz olursanız, satışı gerçekleştirebilirsiniz. Doğal olarak bunun için dolu bir internet sayfasına haiz olmalısınız.İngilizce bilmelisiniz ya da İngilizce bilen bir personele haiz olmalısınız. Eğer İngilizce bilmiyorsanız ya da İngilizce bilen bir personele haiz değilseniz tüm bu yazılanları unutun. İş yapma şansınız olanaksız benzer biçimde. Iyi mi ihracat yapılır diyenlerin öncelikle İngilizce dil vakasını halletmesi gerekir.

En güvenilir 35 Yurtdışı Alışveriş Sıralamasıbaşlıklı makalede yer edinen siteler üstünde satış yaparak firmanızın tanıtım faaliyetlerini yürütebilirsiniz.

 

İhracat Brokerlerı ve Aracı İhracat Firmaları

Piyasada malum ve güvenilir ihracatta aracılık meydana getiren firmalar var. Bu firmalar destek ve teşvik mevzularında da sizlere destek olacaktır. Eğer yeni ihracat yapacaksanız, İlk olarak bu firmalar ile çalışın. Kar marjınız birazcık düşecektir, fakat en iyi bu şekilde öğrenebilirsiniz.

 

Sizlere bu mevzuda şirket tavsiyesi vermeyeceğiz. Google üstünden dış tecim şirketleri diye arama yaptığınızda hepsi karşınıza çıkacaktır. Arayıp tek tek data alabilirsiniz. Onlar size data vermek için istekli. Hem kendi adınıza pazarlığınızı da yapmış olmuş olursunuz. İhracat iyi mi yapılır mevzusunda onlardan parasız data ve katalog talep edebilirsiniz.

 

Türkiye de En Oldukça İhracat Meydana getiren Firmalar

Bu veriler Türkiye İhracatçılar Meclisi üstünden alınmıştır. İlk 10 da yer olan firmalar içinde yabancı firmalar ağırlıkta. Sadece üretimlerini Türkiye de yaptıkları için meydana getirilen ihracata katkı sağlamışlardır.

Ford Otomotiv – 4.76 Milyar $Toyota Otomotiv – 4.44 Milyar $Tofaş Türk Otomotiv – 3.2 Milyar $OYAK -Renault Otomotiv – 3.18 Milyar $Türkiye Petrol Rafineleri- 2.76 Milyar $Kibar Dış Tic. A.Ş. – 2.51 Milyar $Vestel Tic. A.Ş – 2.1 Miyar $Arçelik Tic. A.Ş – 1.8 Milyar $BOSCH San. Ve Tic. A.Ş – 1.052 Milyar $Mercedes Benz Türk – 1.049 Milyar $

 

En Oldukça Satılan Türkiye ihracat Ürünleri

Otomotiv sektörü her yıl ihracat şampiyonu olmaya devam ediyor

Otomotiv sektörü her yıl ihracat şampiyonu olmaya devam ediyor

OtomotivTekstil ve Hazır GiyimBeyaz EşyaBesin ve Ziraat ÜrünleriDemir ÇelikBor MadeniHam PetrolYedek ParçaVapur EndüstriTütünMüdafa Endüstri

 

Türkiye’nin En Oldukça İhracat Yapmış olduğu Ülkeler 2022

AlmanyaİngiltereBirleşik Arap EmirlikleriIrakABDRusyaİtalyaFransaİspanyaHollanda

 

İhracat Yapmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler

İhracat iyi mi yapılır ile ilgili bilmeniz gerekenleri yukarıda sizlerle paylaştık. Şimdi daha süratli adım atmanızı sağlayacak bir kaç tavsiyede bulunmak istiyoruz. İhracat yapmak için bir plana haiz olmanız gerekir. Yalnız üretim yapmanız kafi değil. Hedef ve plan çerçevesinde ilerlerseniz başarı şansınız artar. Bununla birlikte daha çok kazanmış olmuş olursunuz.

 

1.Üretim de Yeterlilik ve Kalite

İhracat iyi mi yapılır diye araştırma yapıyorsanız, ilkin kendinizi değerlendirerek başlayın. Yaptığınız ürünlerin kalitesi ihracat için uygun mu? Bazı ülkeler üretim kalite standartlarına uymayan ürünlerin ülke sınırına girmesine izin vermez. Hadi siz bunu başardınız diyelim. Anca ürünleriniz mevcut piyasadaki ürünler ile fiyat ve kalite mevzusunda rekabet edemiyorsa başarısız olmuş olursunuz.

 

2.Hedef Pazar Belirleme

Ürünlerinizi hangi ülkelere satmayı düşünüyorsunuz? Bunun için rastgele bir ülke olsa da olur demeyin. Her ülkenin kuralı kendisine göre farklılık gösterir. Ek olarak maliyetlerde aynı olmayacaktır. Mesela; Türk firmaları genel anlamda Avrupa pazarını seçer. Bunun sebebi; özgür tecim anlaşması, lojistik maliyeti, kar marjı, pazarlama kolaylığı vs. Sizin ürünlerinize en oldukca hangi ülkede gerekseme var ve o ülkede rekabet ortamı iyi mi bu tarz şeyleri sorgulamalısınız.

 

3.Teşvik ve Hibeleri Araştırın

Teşvik ve hibeler ihracatçının dostudur. Verilen teşvikler sizin en büyük şansınız. Üretim maliyetli bir iş. Son yıllarda kar marjı da oldukça düşük. Eğer bu teşvikler mevzusunda araştırma yapmış olup, yarar sağlamazsanız kaybeden siz olmuş olursunuz. Teşvikler yardımıyla masraflarınızı %70’e kadar düşürebilirsiniz. Güvenilir olun ABD da ihracat meydana getiren bir şirket sizin haiz olduğunuz teşvik fırsatlarına haiz değil.

 

4.Pazarlama Yayınlarını Araştırın

Pazarlama ve Reklam giderleri bir firmanın en büyük maliyetleri içinde yer alabilir. Pazarlamaya meydana getirilen harcama kesinlikle yerinde olmalı. Doğrusu verimli bir pazarlama faaliyeti yürütün. Internet sayfası, Toplumsal Medya, Tanıtım Forumları, E-ticaret bu benzer biçimde uygun reklam avantajlarından faydalanın. İnternet teknolojilerini kullanmadığınız sürece pazarlama giderleriniz sizin için maliyetli olacak. Bu maliyet güvenli olun beklenen verimi sağlamayacaktır.

 

5.Yasalarla Aranızı İyi Tutun

Sorunsuz bir halde ihracat iyi mi yapılır diyenlerin yasalar mevzusunda tam donanımlı olması gerekir. Yasaları personelinizin bilmesinden oldukca sizin bilmeniz daha mühim. Meydana getirilen küçük bir yanlışta dahi altından kalkamayacağınız cezalar alabilirsiniz. Ya da mallarınıza el konulabilir. Bu başınıza gelebilecek en fena olaylardan birisi. İşinizde tesadüflere yer vermeyin. Her mevzuda bilginiz olduğuna güvenli olun.

 

6.Lojistik Anlaşmalarınızı Yapın

Ups en büyük uluslararası kargo taşımacılık firmalarından biris.

Ups en büyük internasyonal kargo taşımacılık firmalarından birisi.

Taşıma işi en mühim kısımlardan birisi. Bir malı ne kadar maliyet ile gönderdiğinizi öncesinden kararlaştırın. Müşterilerinizin sorularına karşı hazırlıklı olun. Lojistik maliyeti iki taraf içinde oldukça önemlidir. İhracat yapmadan ilkin firmalardan data alın. Size iyi mi destek sağladıklarını avantajlarının ne işe yaradığını öğrenin. Taşıma maliyetleri içinde yüksek farklar olabiliyor. Bir şirket 2 Euro’ya kilo taşıması yaparken, başka bir şirket 1 Euro’ya yapabiliyor. Bunların içinde büyük olasılıkla hizmet farkı var. Arayın ve data alın. Antak kalma ve pazarlık yapmayı dikkatsizlik etmeyin.

 

7.Ödeme Yöntemlerini Belirleyin

Satış işlemini ödeme aldıktan sonrasında bitirmiş olmuş olursunuz. Sadece müşteriye sunacağınız ödeme şekilleri oldukça mühim. İthalatçı firmaların bir çok peşin ödeme hayata geçirmeye yanaşmaz. Almanya da çoğu zaman banka vasıtasıyla ödeme yapılır. Siz bu mevzuda müşterinize risk almadan avantajlar sunmalısınız. Iyi mi siz karşı tarafa tam güvenmiyorsanız, onlar da size tam güvenmiyorlar. İlk başlangıcı iyi yapmanız adına ödeme seçeneklerini genişletin.

Yurtdışına Kargo Gönderme Şekilleribaşlıklı yazımızı inceleyerek uygun fiyatlara lojistik firmaları ile iletişime geçebilirsiniz.

 

8.Donanımlı Bir Muhasebe

Çalıştığınız muhasebe şirketi kesinlikle gümrük hizmeti sunan bir şirket olsun. Tüm işlemleri tek bir çatı altında halletmeniz mühim. Bu firmalar size danışmanlık yapmış olacaktır. Vergi iadesi ve teşvik mevzularında data sahibi şirket ile emek vererek avantaj sağlayabilirsiniz. Eğer mevcut firmanız bu mevzuda data sahibi değilse, duygusal davranmayın. Kesinlikle değiştirin. Aksi taktirde yüksek maliyetlere riskli bir halde katlanmak zorunda kalacaksınız. Bu kaide ihracat iyi mi yapılır diyenler için eğer olmazsa olmazlardan.

 

 

İhracat Yapmak İçin Nereye Başvurulur?

Akdeniz İhracatçılar BirliğiBatı Akdeniz İhracatçılar BirliğiDenizli İhracatçılar BirliğiDoğu Anadolu İhracatçılar BirliğiDoğu Karadeniz İhracatçılar BirliğiEge İhracatçılar BirliğiGüneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliğiİstanbul İhracatçılar Birliğiİstanbul Maden ve Metaller İhracatçılar Birliğiİstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar BirliğiKaradeniz İhracatçı BirliğiOrta Karadeniz İhracatçı BirliğiUludağ İhracatçı Birliği

Yukarıda yazılı bulunan ihracatçılar birliğine kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt olduktan sonrasında ihracat belgesini alıp etkinlik gerçekleştirebilirsiniz.

 

İhracatçılar İçin Verilen Kredi Destekleri

İhracat iyi mi yapılır diyenlerin kesinlikle bu kredilerden haberi olması gerekir. Bu krediler oldukça avantajlı. Hem faizi düşük hem de geri ödemesi esnek. Bazı kredilerde ödemeye 2 yıl sonrasında başlayabilirsiniz.

Reskont KredisiSevk Yapmak İçin Hazırlık KredisiDış Tecim İhtiyaç KredisiKobiler İçin Hazırlık KredisiSevk Sonrası Reskont KredisiMarka KredisiAvrupa Yatırım Bankası KredisiGemi Endüstri İhracatçıları Kredi DesteğiYurtdışı Mağaza Yatırım KredisiDetaylı İhtiyaç Kredisi

 

Vergi Mükellefi Olmadan Iyi mi İhracat Yapılır?

Vergi mükellefi olmadan ihracat yapmanız düzgüsel şartlarda mümkün değil. Bunun için aracı olmanız gerekmektedir. Doğal olarak gene gelirinizi belgelemeniz şartıyla. E-brokerların bir çok satmaca kesmeden, vergi mükellefi olmadan ihracatta aracılık görevini yürütmektedirler. Sadece bu riskli bir durum. İhracat meydana getiren şirket komisyon faturası düzenleyebilir. Bu satmaca düzenlendiğinde sizin alacağınız komisyon maliyeye iletilecektir. Bigün maliyenin sizin kapınızı çalması muhtemeldir. Sadece kendinizi şirket çalışanı benzer biçimde gösterirseniz bu mevzuda sorun yaşamazsınız.

Sizler için hazırlamış olduğumuz ”ihracat iyi mi yapılır” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Bu mevzuda uzman olduğumuzu bilmenizi isteriz. Aklınıza takılan sorularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Beğendiyseniz paylaşmayı dikkatsizlik etmeyin.

Kaynak: Tecim Bakanlığı

Yorum yapın