Genel sıhhat sigortası borcu olan bir oldukca şahıs gelir testi yaptırmak için araştırma yaptırma yapmaktadır. Bu testin yaptırılmasının en büyük sebebi kafi gelire haiz değilseniz, borçlarınızın tamamen siliniyor olmasıdır. Bu yazıda öğrenciler, ev hanımları ya da işi olmayan olanlar için gelir testi iyi mi yapılır tüm bilgileri ile aktaracağız.
Toplumsal devlet anlayışı, devletin bünyesinde barındırdığı vatandaşların ekonomik ve toplumsal problemlerinde yanında olan, vatandaşlarının refah düzeyi şeklinde mevzularda lüzumlu adımları atan ve önlemini alan devlet anlayışıdır. Bu bağlamda 2006 senesinde çıkarılan kanunla beraber Genel Sıhhat Sigortası terimi ortaya çıktı.
Bu kanun meslek farkı gözetmeksizin kişilerin kazançları doğrultusunda ödedikleri primler yardımıyla sıhhat hizmetlerinden faydalanmalarını sağlamaktadır. Akla gelen ilk sual ve bu mevzunun bir alt başlığı olan çalışmayan ve ya maddi imkânsızlıkları olan vatandaşların iyi mi sıhhat hizmetinden yararlanacağı olmuştur. Bu kanun tüm vatandaşları kapsadığı şeklinde maddi durumu fena olan ve çalışmayan vatandaşları da kapsamaktadır. Tamda bu sebeple tüm vatandaşların gelir testi yapması mecburi kılınmış böylelikle devlet desteğine gereksinim duyan ve maddi problemler yaşayan vatandaşların tespiti yapılmıştır. Netice olarak gelir testi sonucu lüzumlu şartları elde eden vatandaşların da sıhhat hizmetin yararlanması hedeflenmiştir. Peki, gelir testi nedir? Gelir testi iyi mi yapılı? Gelir testi başvurusu nerede yapılır? Bu ve bunun şeklinde soruların yanıtını sizler için yazımızda yanıtladık.
Hızlı erişim
GSS Gelir Testi Nedir?
GSS, Genel Sıhhat Sigortasının kısaltmasıdır. Genel Sıhhat Sigortası, 2000’li yıllarda vatandaşların sıhhat ve toplumsal güvenlik mevzularında daha iyi bir hizmet alabilmesi için yapılmaya başlanan bir çalışmanın sonucudur. Bu sistemde tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının iştirakı amaçlanmıştır hatta mecburi kılınmıştır.
Çıkarılan kanuna ve GSS’ ye bakılırsa, vatandaşların sıhhat hizmetinden yararlanması için devletin belirlediği primleri ödemek zorundadır. Bu primleri ödeme imkânı olmayan vatandaşların sıhhat hizmetinden yaralanabilmesi içinde devlet bu primleri o vatandaşların yerine ödemektedir. Devletin bu primleri ödemeyen vatandaşlar için oluşturmuş olduğu bir yöntem vardır. Bu yönteme gelir testi denir. Gelir testi iyi mi yapılır mevzusuna değinmeden ilkin bu testin ne anlama geldiğini iyi kavramak gerekir.
GSS gelir testi, kişinin sıhhat hizmetinden faydalanabilmesi için ödemesi gerek prim tutarını ödeyemediğinin ispatını sağlamaktadır. Devlet tüm vatandaşlarına yaptırılması mecburi hale getirmiş olduğu bu kontrol ile desteğe muhtaç kişilerin sıhhat hizmetinden kolayca faydalanmasını sağlamaktadır. Peki, gelir testi iyi mi yapılır?
Gelir Testi Iyi mi Yapılır?
Gelir testi iyi mi yapılır sorusunun iki cevabı vardır. Bir çok yurttaş bu mevzunun muhatabı olarak görmüş olduğu Toplumsal Sigorta Kurumu‘na gidebilmektedir. Bu gelir testi yaptırmanın bir yolu olsa da ikinci seçeneğe bakılırsa daha zor bir yol olduğu açıktır. Toplumsal Sigorta Kurumu’na giden vatandaşlar müracaat yapabilmek için bazı şartları yerine getirmelidir.
Bunlardan ilki; gelir testi yaptırmak isteyen kişinin müracaat için bizzat kendisinin kurumda bulunması gerektiğidir. İkinci olarak da gelir testi yaptırmak isteyen kişinin 2 tane biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanını yanında bulundurması gerekmektedir. Tüm şartlar sağlandıktan sonrasında ilçe SSK’dan meydana getirilen başvurunun neticelenmesi öteki müracaat seçeneğine bakılırsa daha uzun sürmektedir. Peki, gelir testi yapmanın daha kolay bir yolu var mı?
GSS gelir testi yaptırmak isteyen şahıs e- devlet sitemi üstünden kolayca müracaat yapabilmektedir. Testin sonucu birkaç gün içinde e- devlet sisteminiz üstünden yayınlamaktadır.
Gelir Testi Başvurusu Nerede Yapılır?
Gelir testi oldukca eski bir uygulama olmaması sebebiyle vatandaşların birçoğu bu mevzuda yeterince bilgiye haiz değildir. Vatandaşlar gelir testi nedir, gelir testi iyi mi yapılır sorularından sonrasında en oldukca merak ettikleri konulardan biride gelir testi başvurusunun nerede yapıldığıdır.
GSS gelir testi başvurusu için iki değişik seçenek bulunmaktadır. Biri kaymakamlıklara bağlı olan Toplumsal Sigorta Kurumu’na giderek müracaat yapabilirsiniz. Sizden istenen 2 biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanınızla gelir testi başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Kurumda size verilecek olan formun dikkatlice ve doğru doldurulması gerekmektedir.
Öteki bir seçenek ise internetten e devlet sistemi aracılığı ile dakikalar içinde gelir testi başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Aynı şekilde sizden istenen detayları doğru girmeniz tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.
E-Devlet Gelir Testi
Gelir testi sıhhat hizmetin yararlanmak isteyen fakat maddi imkânı fena olan vatandaşlar için bulunmaz bir fırsattır. Devletin koymuş olduğu kanunlar gereği sıhhat hizmetinden yararlanabilmeniz için sizden istenen primleri yatırmanız gerekmektedir.
Devlet bu primleri yatıramayan vatandaşlar için primleri kendi ödemektedir. Tamda bu sebeple bu kişilerin devlet mercilerinde tespit edilmesi gerekmedir. Bu sebeple de devlet vatandaşların gelir testi yapmasını mecburi hale getirmiştir. Peki, gelir testi iyi mi yapılır?
Gelir testi yaptırmanın en kolay yolu şüphesiz online gelir testi yaptırmaktır. E devlet sistemi üstünden Aile ve Toplumsal Politikalar Bakanlığı hizmetleri e devlet gelir testi yazarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Gelir Testi İçin Lüzumlu Belgeler
Gelir testi için lüzumlu belgeler yalnızca gelir testi yaptırmak için Toplumsal Sigorta Kumru’na gitmeniz halinde lüzumlu olacaktır. Online gelir testi yaptıran kişiler için herhangi bir lüzumlu evrak bulunmamaktır.
Toplumsal Sigorta Kurumu’na giderek gelir testi yaptıran kişilerin 2 tane biyometrik fotoğrafa ve nüfus cüzdanını yanında getirmesi gerekmektedir. Bunun haricinde müracaat için lüzumlu olan ve size kurum tarafınca verilen müracaat formunun eksiksiz bir halde doldurulması gerekmektedir. Böylelikle gelir testi iyi mi yapılır sorusunu sizler için bir kez daha açıklamış olduk. Peki, bu gelir testi neye bakılırsa hesaplanır? Gelir testi hesaplama formülü nedir?
Gelir Testi Hesaplama Formülü
Gelir testi yaptırılması gelir testi uygulamasının başından beri tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına mecburi kılınmıştır. Bunun iki temel sebebi vardır. Vatandaşın gelir düzeyini belirmek ve bu doğrultuda kişinin ödeyeceği prim miktarını belirmektir. İkinci niçin ise çalışmayan ve maddi imkânsızlık içinde olan bu primleri ödeyemeyen kişilerin tespit edilerek bu primlerin devlet tarafınca ödenmesini sağlamaktadır.
GSS gelir testi, gelir testi yaptırmak isteyen kişilerin gelir ve giderlerini detaylıca inceleyen bir testtir. Bu teste dikkate alınan faktörler şöyledir ve gelir testi hesaplama formülü şu şekildedir;
Kişinin almakta olduğu maaş, günlük ücret yada nafaka şeklinde gelirlerin senelik değerinin 1/12’siGelir testi yaptıran kişiye ve bu ailede yaşayan birine ilişkin olan ya da aileye yada kişiye ilişkin olmayan kira ödenmeksizin oturulan evin rayiç bedelinin 1/240 ‘ıAile bireylerinin oturmuş oldukları konut haricinde başka konutları var ise o konutun rayiç bedelinin 1/240 ‘ıYukarıda bahsettiğimiz 2. Yada daha çok konuttan kira geliri elde ediliyorsa o gelirin 1/120 ‘siEğer öteki konutlardan kira geliri elde edilmiyor ya da elde edilmiş kira miktarı bildirilmemişse bu konut yada konutların da rayiç bedelinin 1/240 ‘ıAile bireylerinin haiz olduğu arsa yada tarla şeklinde mülklerin rayiç bedelinin 1/240 ‘ıBu mülklerden elde edilmiş kira bedeli var ise bu kira gelirlerinin toplamıAile bireylerine ilişkin vasıta var ise bu aracın kasko bedelinin1/120 ‘siAile bireylerinden herhangi birinin haiz olduğu küçükbaş yada büyükbaş hayvanlardan elde edilmiş gelirin senelik toplamıDevlet tarafınca tertipli olarak alınan aylıkların averajı (burs şeklinde)Yukarıda bahsettiğimiz ve belirtilen gelirlerin genel averajı
Tüm bu değerler hesaplanarak kişinin ödemek zorunda olduğu prim miktarı hesaplanır.
Gelir Testi Sorgulama
GSS gelir testi başvurusu yaptıktan sonrasında e-devlet üstünden kolayca başvurunuzu sorgulayabilirsiniz. Gelir testi yaptırmak tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına mecburi olduğundan gelir testi sorgulama mühim bir faktördür. Bir alt başlıkta vermiş olduğumuz bağlantı üstünden gelir testi sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Gelir Testi Sonucu Öğrenme
Gelir testi yaptıran kişilerin, bu işlemi iki şekilde yapılabileceği açıklamıştık. Toplumsal Güvenlik Kurumu’na giderek GSS gelir testi yaptıran kişiler, gelir testi sonucunu öğrenmek için kuruma gidebilir ya cep telefonuna gelen sms ile gelir testi sonucunu öğrenebilir.
Online olarak GSS gelir testi yaptıran kişiler ise e devlet sistemi üstünden kolayca gelir testi sonucunu öğrenme işlemini yapabilir. Burada vermiş olduğumuz linkten kolayca e devlet üstünden gelir testi sonucunuza ulaşabilirsiniz.
Gelir testi sonucunuza bakılırsa sıhhat hizmetlerinden yararlanabilmek için ödemeniz gerek prim tutarını ya da bu primi devletin ödeyip ödemeyeceğini öğrenebilirsiniz.
Okuyun: Emek verme Şartları
Sık Sorulan Sorular
GSS gelir testi hakkında sık sorulan sorular şu şekildedir;
Gelir Testi Yaptırdım Borcum Silinmesi?
Ilk olarak çıkan yasa gereği tüm Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının GSS’ye iştirakı zorunludur. Bu sebeple de kimi zaman sistem kaynaklı hatalar yaşanabilmektedir. Gelir testi yapmak mühim olmasıyla birlikte dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bir işlemdir.
Sisteme katılım otomatik gerçekleştiğinden kimi zaman GSS kapsamında olmaması ihtiyaç duyulan kişiler sistemde gözüküp bu sebeple de prim borçları olabilmektedir. GSS borcu sildirme mevzusuna somut bir örnek vermek istersek; bir öğrencinin anne yada babası tarafınca sıhhat hizmeti alma hakkı var ise GSS prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.
Bu şeklinde durumlarda Toplumsal Sigorta Kurumu’na giderek daha detaylı informasyon almanız gerekmektedir.
Gelir Testi Yaptırdıktan Sonrasında Ne Olacak?
GSS gelir testinizi ister e devletten ister Toplumsal Sigorta Kurumu’na giderek yaptırabileceğinizden bahsetmiştik. Gelir testi iyi mi yapılır sorusundan sonrasında cevaplanması ihtiyaç duyulan en mühim sorulardan biri de gelir testi yaptırdıktan sonrasında ne olacak sorusudur?
Gelir testinizi yaptırdıktan sonrasında birkaç gün içinde tarafınıza gelen e posta, sms ya da e devlet üstünden meydana getirilen gelir testi başvurusunun sonrasında e devlet üstünden sonucunuza bakabilirsiniz.
Testin sonucuna bakılırsa sıhhat hizmetin yararlanmak için prim ödeyeceksiniz ne kadar ödeyeceğinize ya da sizin yerinize bu primi devletin ödeyip ödemeyeceğini öğrenmiş olacaksınız.
Kimler Gelir Testi Yaptırmalıdır?
Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan ve 18 yaşını dolduran kişilerin gelir testi yaptırması gerekmektedir. Bu kişilerin herhangi bir işleri olmamalı ya da çalışmıyor olmaları gerekmektedir. Öğrenciler için gelir testi uygulamaması olmamakla beraber lisans eğitimini tamamlamış 25 yaşını doldurmuş kişiler çalışmıyor ve herhangi bir aile üyesinden sıhhat hizmeti prim ödemesi almıyor ise gelir testi yaptırması gereklidir.
Ek olarak gelir testinin amacı yoksul durumda olan kişilerin tespiti ve o kişilere sıhhat hizmeti sağlamak olduğundan gelir testi yaptıran kişinin herhangi bir sıhhat güvencesinin olmaması gerekmektedir.
Bu aslen oldukça kolay bir halde ilerse de gelir testinin yapımında değerlendirilen kriterlerin oldukca fala olması kafa karıştırmaktadır. Bu sebeple yukarıda bahsetmiş olduğumuz gelir testi iyi mi yapılır yazımızı yine gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.
Gelir Testi Yaptırmazsak Ne Olur?
Toplumsal Güvenlik Kurumunun Yapmış olduğu son açıklamaya bakılırsa Türkiye’de 10 milyon 541 bin kişinin GSS prim borcu bulunmaktadır. Sayının bir fazlaca fazla oluşundan anlaşılacağı suretiyle birçok şahıs borcundan haberdar dahi değildir. Gelir testini yaptırmak tamda bu sebeple de oldukça önemlidir. Gelir testi yaptırmamanız durumunda prim borcunuzu ne kadar bulunduğunu bilmemiş ve naturel olarak da devlete karşı borçlanmış olmaya devam edersiniz.
Gelir Testi Yaptırmayanların Cezası?
Gelir testi yaptırmayan birçok kişinin aklında bu sual olabiliyor. Gelir testi yaptırmak GSS prim borcunuz olup olmadığını öğrenmenin en sıhhatli yoludur. Gelir testi sonrasında prim borcunuz var ve ödeyemez durumda iseniz devlet bu prim borcunu sizin yerinize ödüyor.
Gelir testi yaptırmamış ve GSS prim borcu olan kişiler gecikme cezasını ödemek zorundadır. Devlet sık sık bu mevzu ile ilgili yapılandırmaya gittiği şeklinde 2021 Eylül ayında meydana getirilen açıklamaya bakılırsa 2021 Aralık ayına kadar gelir testi yaptıran kişilerin gecikme borcunun silineceği deklare etti. Daha ilkin gelir testi yaptırmamış GSS prim borcu bulunan kişilerin, bu borcu ödeme durumu yoksa bunu kanıtlaması halinde borcu ortadan kalkacaktır.
Bu mevzu birçok yurttaş tarafınca yeterince dikkat edilmeyen bir mevzudur.18 yaşını geçmiş ve ailesinden herhangi bir sıhhat hizmeti almayan, sigortalı bir işte çalışmayan kişiler GSS kapsamındadır. Bu sebeple de prim borçları işlemektedir. Bu kişilerin gelir testi yaptırtarak ödeme imkânlarının olmadığını ispatlaması gerekmektedir. Fakat bir çok şahıs gelir testinin ne işe yaradığını, gelir testi iyi mi yapılır şeklinde mevzular hakkında yeterince informasyon sahibi olmadığı için ansızın bu prim borçları ile karşılaşabilir.
Gelir Testi Kaç Yılda Bir Yapılır?
Gelir testinin çoğunlukla yapılacağı mevzusu birçok insan tarafınca yanlış anlaşılan bir mevzudur. Gelir testi normal olarak ki gelir testi yaptıran kişinin ve ailesinin gelir durumuna bağlıdır.
Eğer bu kişide ya da ailesindeki kişilerden birinde gelir değişikliği olması sebebiyle bir ay içinde yine gelir testi yaptırılması gerekmektedir. Bunun sebebi ödenmesi ihtiyaç duyulan GSS prim değerleri esas olarak kazanç dikkatte alınarak hesaplanan bir değerdir.
Birçok insan bu testin yılda bir kez yapılması yeterlidir şeklinde algılasa da, kişilerin gelirleri yıl içinde bir değil birden fazla kez değişebilir. Bu durumda yine gelir testi yaptırılmalıdır. Tüm bu karışıklıkların yaşanmaması için gelir testi iyi mi yapılır mevzusuna vakıf olmanız gerekmektedir.