filografi zanaatAhşap bir araç-gereç üstüne tasarlanmış bir motif yada desene çivi çakarak aralarından iplik yada tellerin geçirilmesiyle meydana getirilen bir el sanatıdır. Değişik renklerde iplerle değişik motifler ve desenler oluşturulabilir. Yapımının zahmetli ve zor olması sebebiyle nesli tükenmek suretiyle olan el sanatlarından biridir. filografideğişik örgü teknikleri ile yapılabilir. Değişik örgü teknikleri kullanılarak hat, logo, çiçek, asimetrik yada bakışımlı desenler filografi ile yapılabilmektedir.
Hızlı erişim
Filografi Zamanı
Doğum yeri Ortadoğu olan el sanatları, öteki sanatlar benzer biçimde çevre ülkelere de yayılmış ve dünya genelinde tanınan bir sanat haline gelmiştir. Iyi mi ortaya çıkmış olduğu tam olarak bilinmemekle beraber Osmanlı İmparatorluğu’nda birçok şahıs tarafınca meydana getirilen bir el sanatı olduğu bilinmektedir. Filografi, Osmanlı İmparatorluğu’nda el sanatları ustaları tarafınca zihinsel ve ruhsal hastalıkları olan kişiler için tedavi amaçlı kullanıldığı benzer biçimde kullanılmıştır.
Filografi Iyi mi Yapılır?
Filografinin yapımına, yapılacak desene karar verilmesiyle başlanır. Belirlenen desen şablon olarak bir kağıda basılır. Desenin yapılacağı tahtanın üstü istenilen fon rengine uygun kumaş ile kaplanır. Desen, kumaş kaplı 12 mm ahşap plakaya aktarılır. Seçilen tahta, sunta yada kavak olabilir. Sunta yumuşaklığı sebebiyle tercih edilse de ağır olduğundan bazı sanatçılar tarafınca kullanılmaz. Kavak, suntadan daha hafiftir sadece daha azca dayanıklı olduğundan çivileme esnasında bozulmalar meydana gelebilir. Bundan dolayı kavağı hafifliği sebebiyle kullanacak olanlar çivi çakarken daha dikkatli olmalıdırlar. Seçilen tahta kumaşla kaplandıktan sonrasında desen ortalanır ve plaka üstüne yerleştirilir. Çiviler, desendeki çizgilere nazaran tahtaya dövülür. Tüm kenarlar çivi ile yapıldıktan sonrasında desenli kağıt yırtılır. Çiviler isteğe nazaran değişik renklerde satın alınabilir yada sonradan boyanabilir. Bir sonraki adımda, çiviler içinde seçilen renkte tel yada iplik ile örgü yapılır. Filografi sanatında en zor ve zahmetli aşama, çivilerin arasına ipliklerin örülmesidir. Örme işlemi ilk olarak desenin altlık denilen kısmının örülmesiyle adım atar. Bir sonraki aşamada karşıt çiviler içinde değil, desene uygun çapraz çiviler içinde örgü yapılır. Bu aşamada görsel olarak etkisi altına alan sonuçlar elde edilir. Örgü işleminde bir öteki mühim nokta ise ipin yada telin çivilerin üstünden geçmemesidir. Bu mevzuya dikkat edilmezse ve ipler tırnakların üstüne çıkarsa bozulmalar olacaktır.
Filografi Sanatında Hangi Malzemeler Kullanılır?
Filografide kullanılan malzemeler tırnaklar ilkin gelir. Filografi sanatının en mühim malzemesi olan çivi, eserin güzelliğini ve muntazam icra edilmesini etkileyen temel unsurdur. Filografi sanatında çoğu zaman iki değişik tipte çivi kullanılmaktadır. Bu tiplerden ilki göğüs tırnağı olarak malum geniş başlı tırnak tipidir. Eğer iş oldukca zorsa tel sarma işlemini kolaylaştıran bu çivi türü tercih edilmelidir sadece bu çiviyi kullanmanın bazı dezavantajları vardır. Başı geniş olmasına karşın çoğu zaman kaba bir yapıya haizdir. Bu, çalışmanızı yakından inceleyen kişilerin tablodaki bu düzensizlikleri görmelerine niçin olabilir. İkinci bir dezavantaj olarak, çivi çakarken üst üste binme durumunda yaşanır.
Filografi sanatında kullanılan ikinci tip çivi ise; filografi çividir. Filografi sanatı için hususi olarak tasarlanmış bu çivi muntazam ve pürüzsüz bir şekle haizdir sadece bu çivinin başı göğüs tırnağı kadar geniş olmadığı için tel sarma işleminde zorluklar yaşayabilirsiniz. Ek olarak filografi tırnağı her yerde satılmasa da göğüs tırnağına nazaran daha pahalıdır. Çoğu zaman belli bir seviyenin üstünde edinim kazanmış ustaların kullandığı bu çivi ile çalışmalarınızda daha güzel duyu bir görünüm elde edebilirsiniz.
Filogeni için lüzumlu malzemeler:
8mm ila 12mm genişliğinde sunta.Minik boy pense.Minik boy yan kesiciler.Düz bıçaklı ve ufak boy tornavida.İğne tel örülürken kullanılan orta boy çuval.Telleri düzeltmek için 1.60mm kaynak kullanılır.İşinize nazaran 0.30mm yada 0.35mm mm bobin telleri. İşinize uygun renkleri seçebilirsiniz.Sprey boya. En oldukca tercih edilen renkler yaldız altın ve gümüştür. Tırnakların altına ulaşacak kadar uzun fırça. İşinize uygun kadife, peluş yada ipek kumaş parçaları. Kumaş parçalarını suntaya sabitlemek için kullanılan zımba makinesi. Üstünde çalıştığınız tahtadaki tozu temizlemek için toz fırçası. çivi çakmak için kullanılan çekiç. 200 gramlık bir çekiç kafi olacaktır. Ölçümleri muntazam yapmak için bir metre. Çalışmalarınızda kullanacağınız kumaşlara lüzumlu ölçüleri vermek için makas. Son olarak, çiziminizi tahtaya yapıştırmak için koli bandı.
Filografi Sanat Materyallerini Nereden Bulabilirim?
Filografik sanat malzemelerinin satış noktası olarak tek bir noktayı söylemek mümkün değildir. Yaptığınız işin boyutuna ve inceliğine nazaran kırtasiye, tuhafiye, yapı market ve el işi mağazalarında malzemelerinizi bulabilirsiniz. İstanbul’da yaşayanlar ve filografik sanat malzemelerini uygun fiyata almak isteyenler Eminönü-Mahmutpaşa çarşısını ziyaret edebilirler. Filografi sanatı ile uğraşan sanat atölyelerinden de filografik araç-gereç satın alabilirsiniz, sadece bu tür atölyelerden aldığınız malzemelerin fiyatı öteki bölgelere nazaran daha pahalıdır.
Filografiden Para Kazanabilir misiniz?
Filografi ile ek gelir Kazanmak mümkündür. Evde ek iş yapmak isteyenler için mükemmel bir alternatif olabilir. Evde boş zamanınızı iyi değerlendirmek ve kazanç elde etmek istiyorsanız kendi el emeğiniz ile filografi yaparak ek gelir elde edebilirsiniz. Evde filografiye 200-300 lira benzer biçimde ufak bir parayla başlayabilirsiniz. Birkaç kelimeden sonrasında el becerinizi geliştirerek güzel ürünler geliştirebilir, ürünü satarak para kazanabilirsiniz. Genel anlamda filografiler 500 TL ile 1000 TL içinde alıcı buluyor. Motifin zorluğuna ve zorluğuna nazaran bu fiyat daha da artabilir. Satılan ürünün %80’den fazlası el emeğiniz olacağından elde edeceğiniz kazanç tamamen size kalmış olacaktır. Ayda bir yada iki satış yaparak iyi para kazanabilirsiniz.
Okuyun: Japon Kağıt Katlama Sanatı
Filografi Eğitimini Nereden Alabilirsiniz?
Filografi eğitimlerini belediye tarafınca verilen eğitimler kapsamında yada hususi kuruluşlar tarafınca düzenlenen eğitimler kapsamında alabilirsiniz. İSMEK, bilhassa İstanbul çerçevesinde, yaşam boyu öğrenme sloganıyla İstanbul genelinde 100’den fazla eğitim merkezinde bu eğitimi isteyenlere veriyor. İSMEK tarafınca verilen bu eğitim toplam 120 saat sürmektedir. Ders kapsamında araç-gereç tanıma, filografi teknikleri ve ürün çeşitleri öğretilir. Kursta başarı göstermiş olanlara sertifika verilmekte ve el sanatları sektöründe gezinsel hediyelik eşya üreten atölyelerde emek verme imkanı verilmektedir. Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca onaylanan bu kurs yardımıyla evde kalan ev hanımları ufak de olsa kendilerine ek gelir imkanları yaratabilmektedir. Bunun haricinde bölgenizdeki Halk Eğitim Merkezlerine başvurarak, filografi Dersin verilip verilmediği hakkında informasyon alabilirsiniz. Güzel sanatlar fakültesinde üniversite düzeyinde verilmemiş bu eğitim, hususi kurumlar tarafınca da imalathane eğitimi olarak verilmektedir.