ETLİK TAVŞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Tavşan eti yetiştiriciliği bir ihtimal duymadığınız bir sektör olabilir sadece büyük oteller ve değişik restoranlar için tavşan eti fazlaca meşhur. Menülerde bölgeleri olan tavşanları yetiştirmek değişik besi hayvanlarını yetiştirmek için daha kolay olsa bile zorluğu bulunduğunu söylemeliyiz. Etlik tavşan tıpkı minik baş büyükbaş hayvanlar daki mantık benzer biçimde besleyip istediğiniz kiloya verime ulaşınca etinin satılması ile ortaya çıkıyor. Sizler için birazcık araştırma yaptık ve etlik tavşan yetiştiriciliğini sizlerle paylaşmak istedik. Eğer sizler de hobi olarak gelir olarak bu biçim bir iş arıyorsanız yazımızı okumanızı tavsiye ediyorum.Ek olarak damızlık tavşan alıp 45 günde bir kolaylıkla yavrulatabilirsiniz. Buda size 4-5 ayda 2 3 katı tavşan anlamına geliyor.

Etlik Tavşan Yetiştiriciliği Nedir ?

Etlik tavşan demek etinden faydalanan doğrusu eti yenilebilir olan tavşanların beslenmesi demek anlamına geliyor. Yavru iken aldığınız tavşan büyüdü beslediniz ve 3 kilogram 4 kilogram içinde oldu. Sıra geldi satmaya diyebiliyorsunuz. Genel anlamda etlerini toplamaya geliyorlar. Bu mevzuda merak edenler için biz araştırdık kullanılan tavşanlar yenizelanda tavşanı oluyor. Daha fazlaca kilo alma özelliği olduğundan bu tavşanlar daha fazlaca kullanılıyor. Öğrendiğimize gore esasen alıcılar 3 kilogram olunca topluyorlar. Peki bu tavşanlar ne kadar yem yiyor?

Genele olarak Tavşan ağırlığının %4 ü kadar yem yer. Örnek verecek olursak 4 kilogram lık bir tavşan 160 gr yem yer.

Yavru tavşanlarda, Damızlık tavşanlarda, Hamile ve Emziren tavşanlarda yem tüketimi farklılık göstermektedir…

Hamile ve Emziren tavşanlarda yem tüketimi 3 katına kadar çıkmaktadır.

1- Sütten kesilmiş genç hayvanlar ==> 110 – 130 gr

2- Dinlenmede ki adam yada dişi damızlık tavşanlar ==> 140-160 gr

3- Hamile ve Emziren damızlık tavşanlar ==> 350-400 gr

Yem kilosunu anlamanız için düzgüsel öküz yemi ile aynı yemi yiyorlarmış. Doğal olarak ki kilo yaptırıcı yemler vermek daha iyi olur. Bu mevzuda piyasayı araştırmak gerekiyor.

Tavşanlar hakkında bilgiler verecek olursak :

Etlik için en uygun hayvan ırkının Yeni Zelanda bulunduğunu söylemiştik. Etlik tavşanda en ideal kesim kilosu 2,5 kilogram ile 3 kilogram arasındadır. Yeni Zelanda tavşanı beslemeye bağlı olarak değişmekle beraber averaj 4 ayda bu kiloya gelmektedir. Alıcılar kesilmiş etin kilosunun  1,250 kilogram  – 2 kilogram arasın olmasını isterler. Bunun içinde Derisi, bağırsakları, bacakları ve  kellesi  derken averaj 1,250 kilogram dara çıktığını düşündüğümüzde hayvanın canlı ağırlığı 2,5 kilogram – 3.250 kilogram arası olması gerekmektedir.
Alıcılar  Tavşanı canlı yada kesilmiş olarak alabilmektedirler..Bildiğimiz kadarıyla
Canlı ağırlık kilogram  ==> 15 TL
Kesilmiş et kilogram   ==> 30 TL
Tavşanımızın 3 kilogram geldiğini düşünürsek:
Canlı Tavşan ==> 45 TL
Kesilmiş Tavşan ==> 52,5 TL

Etlik Tavşan Tedarik etmek için lüzumlu bilgilere bizlere yorumlardan ulaşarak öğrenebilirsiniz. Hem tedarikçi hemde et almak isteyen kişilere ulaştık. Bu mevzuda yorumlarda bizlere sorabilirsiniz.

 

 

“ETLİK TAVŞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ” üzerine 20 yorum

  1. Mrb ben uzun zamandir tavsan cifligi kurmak istiyodum ve yerim olmadigindan tedarikci bulamama korkusundan giremedim ama kararimi verdim yapicam sizce etlim tavsan mi yapmaliyim yoksa yavru uretip petsoplarami satmaliyim bilgi verirmisiniz rica etsen

Yorum yapın