Almanya İşçi Alımı ve İş Başvurusu

Almanya, Türkiye’den en fazla işçi alımı meydana getiren ülkeler içinde ilk sıralarda yer alır. Uzun senelerdir her yıl birçok sayıda işçi alımı gerçekleştiren ülke Türk göçmenlere kapılarını aralamaktadır. Bu bakımdan Almanya işçi alımı birçok şahıs tarafınca yakından takip edilir. Almanya’da yaşamak, burada kariyer elde etmek isteyen kişilerin birçok meslek alternatifini değerlendirmesi gerekir. Bu sebeple Almanya belli bir alanda değil birçok değişik alanda personel alımı yapar.

Almanya İşçi Alımı

Almanya İşçi Alımı

Almanya’da çalışmak isteyen kişilerin dikkat etmesi ihtiyaç duyulan mühim kriterler vardır. Eskiye oranla artık personel alımlarını fazlaca daha titiz bir halde yürüten ülkelerdendir. Sadece gene de değişik meslek dallarında Almanya’da işe girmek mümkün olabilmektedir. Sadece her durumda aranılan mesleklerin kriterlerini sağlamak mühim. Almanya iş başvurusu yaparken tüm bu kriterleri göz önünde bulundurmaya dikkat etmeniz gerekir.

İş başvuruları esnasında maaşlar, emek harcama saatleri, işin kriterleri benzer biçimde detaylar göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanında eğitim sertifikası ve dil kriterlerine de ehemmiyet vermeniz gerekir. Almanya’da çalışmak mevzusunda dil devamlı mühim bir koşul olmasa da belirli mesleklerde zorunludur. Bunun yanında bazı mesleklerde sınavlarda yüksek puan almanız da gerekebilir.

 

Almanya İşçi Alımı

Almanya’da çalışmak istiyorsanız ne olursa olsun ülkenin işçi alımı sürecini yakından takip etmeniz gerekiyor. Almanya işçi alımı genel anlamda senenin belli zamanlarında yapılır. Yaşam standartları son aşama yüksek olan ülkede eğitim, sıhhat, toplumsal güvence benzer biçimde birçok mevzu ön plandadır. Ülkenin başkenti de başta olmak suretiyle son aşama büyük şehirleri bulunur. Her şehirde de birçok şahıs iş bulma imkanlarını değerlendirebilir. Almanya’da iş arıyorsanız şu genel detayları ne olursa olsun bilmeniz gerekiyor:

Almanya’nın başkenti Berlin şehridir.
Yönetim şekli Federal Parlamenter Cumhuriyet sistemidir.
Resmi dili Almancadır.
16 eyaletten oluşur.
Para birimi Euro’dur.
Türkiye ile uzaklığı averaj olarak 3 saat sürer.
En büyük ve popüler sayılan şehirleri: Berlin, Hamburg, Frankfurt, Münih, Bremen, Köln, Stuttgart şehirlerdir.

Orta Avrupa’da yer edinen ülke günümüzde birçok Türk’e ev sahipliği yapar. Türklerin en fazlaca yaşamış olduğu şehirler içinde ise Berlin ilk sırada geliyor. Bunun yanında Frankfurt, Köln, Hamburg, Stuttgart, Münih ve Duesseldorf şehirleri Türklerin yoğun olarak bulunmuş olduğu şehirlerdir. Almanya’da genel anlamda sanayinin yoğun olduğu bölgeler en fazla göç alan bölgelerdir. Bu yüzden Türkler de bu şehirlere daha çok ilgi gösterir. Avrupa Birliği ülkeleri içinde da en fazla nüfusa haiz ülkelerden biridir.

 

Almanya iş Başvurusu

Almanya Türkiye’den fazlaca sayıda işçi alımı yapar. Uzun senelerdir Almanya’ya göç eden ve burada kendine yaşam kuran birçok Türk vatandaşı vardır. Kişiler bilhassa ailelerini de Almanya’ya götürerek uzun seneler bu ülkede kalabilmektedir. Sadece Almanya’da iş bulmak günümüzde eskiden olmasıyla birlikte kolay değildir. Bu sebeple Almanya’da belli ekonomik zorluklar çerçevesinde işçi alımlarında belli standartları uygulamaya süregelen ülkelerden biridir.

Almanya’ya işçi olarak gitmek isteyen kişilerin ne olursa olsun iş başvurusu kapsamında belirli niteliklere haiz olması gerekir. Her şeyden önemlisi Almanya’ya iş başvurusu mevzusunda beklentileri karşılayabilecek potansiyele haiz olmalısınız. Almanya her bakımdan değişik meslekler çerçevesinde her yıl alım gerçekleştirir. Bayağı fazla işçi alımı yapabilen ülke belli mesleklerde dil şartı ararken belli işlerde herhangi bir dil şartı aramamaktadır. Bununla beraber Almanya’da bulunan Türk firmaları da Türkiye’den işçi talebinde bulunmaktadır.

Eğer Almanya’da yaşamak ve bu ülkede işe girmek istiyorsanız iş bulma sürecini en iyi şekilde değerlendirmeye almalısınız. Personel alımı gerçekleştiren firmaları, sektörleri iyi araştırmanız gerekiyor. Müracaat esnasında başarı göstermiş hazırlanmış bir CV’niz olması da ehemmiyet taşıyan mevzular içinde içeriyor. Bunlara ek olarak Almanya iş başvuruları esnasında sertifika, mezuniyet belgesi ve referanslarınızı net olarak belirtmenizde faydalar bulunur.

 

Almanya’da Iyi mi İş Bulunur?

Almanya’da iş bulmanın birçok değişik yolu bulunur. Ülkede yüzlerce iş arama sitesi vardır. İş bulma siteleri iş bulmanın en süratli yoludur. Bu sebeple bu şekilde direkt kendi kriterlerinize nazaran arama gerçekleştirmek mümkün olabilir. İnternet üstünden iş bulmanıza destek olan bu siteler belirli sektörlere yönelik ilanlar yayınlar. Kendi sektörünüzde en fazla duyuru gösterilen siteyi kolaylıkla bulabilirsiniz. Almanya iş başvurusu mevzusunda şu siteleri ziyaret edebilirsiniz:

İndeed.de: Hedef kelimeler üstünden arama yapılabilecek bir sitedir.
Stepstone.de: Genel merkezi Berlin’de olan bu site üstünden şirket ilanlarına ulaşabilirsiniz.
Monster.de: Bu site daha global tarzda ilanlar yayınlar. Karmaşık bir ara yüzü olan sitede binlerce iş ilanı bulunur.
Academics.de: Bu platform akademisyenlere yönelik iş ilanlarını yayınlar.
Jobware.de: IT sektöründe iş bulabileceğiniz bir platform olarak öne çıkar.
Jobs4refugees.org: Mültecilerin iş bulmasına destek olan bir platformdur.
Work-for-refugees.de: Bu platform da gene mültecilerin ilanlara başvurarak iş bulmasına destek sunar.

Bunların yanında çeşitli toplumsal ağları kullanarak iş bulma imkanınız da bulunur. Bunlardan ilki Linkedin platformudur. Bunların yanında Xing.de platformunu da ziyaret edebilirsiniz. Almanya’da iş bulmanın bir öteki yolu ise insan kaynakları şirketleridir. Bu şirketlere CV bırakmanız dahilinde sizlere uygun bir iş çıktığında kısa sürede aranırsınız. İnsan kaynakları şirketleri sektördeki birçok firmaya nitelikli personel sağlamakla görevlidir.

 

Almanya İş İmkanları

Almanya’da iş arıyorsanız birçok değişik sektörü değerlendirmelere alabilirsiniz. Derhal her sektörde nitelikli vasıfsız personele gereksinim duyulur. Kurumsal firmalar yanında ufak işletmelerde de iş bulmak mümkün hale gelir. Almanya iş imkanları mevzusunda geniş bir kesime hitap ediyor. Almanya’daki nüfusun neredeyse %74,5 oranında şahıs hizmet sektöründedir. En fazlaca öne çıkan sektörler içinde ise şunlardan anlatmak mümkün olabilir:

paragraftan ilkin 18

Almanya hammadde bakımından mühim yataklara haizdir. Kömür yatakları, yapı malzemeleri ve taş, potas tuzu mühim yataklar içinde yer alır. Ekonomide bilhassa enerji alanında Almanya oldukça ön sıralarda yer alır.

Lojistik sektöründe Almanya oldukça ön sıralarda yer edinen ülkelerdendir. Sadece bu alanda oldukça ciddi bir açığı bulunduğunu söylemek mümkün olabilir. Bilhassa havaalanlarında çalıştırılmak suretiyle nitelikli vasıfsız birçok personele mühim seviyede gereksinim bulunur.

Hizmet sektöründe eğitim, sıhhat, bankacılık ve finans benzer biçimde birçok alan yer alır. Nüfusun yarıdan fazlası bu alanda çalışır. Oldukça mühim bir sektördür. Ülke ekonomisine de ciddi anlamda katkısı bulunur. Yurtdışından alınan personellerin de büyük bir kısmı hizmet sektöründe çalışır.

Ziraat, Balıkçılık ve Orman Sektörü

Almanya ziraat, balıkçılık ve orman sektörlerinde çalışan şahıs sayısı averaj olarak %1.3 civarındadır. Bu alanda kişiler çiftliklerde iş bulabilme olanağına haizdir. Ziraat ve hayvancılıkta birçok ülkeden daha ileri seviyededir.

İmalat Endüstri/ Sanayi

İşgücünün neredeyse %24.1 kadarı bu sektörde istihdam edilir. Her geçen gün daha da gelişen sanayiye haizdir. Dünyadaki ülkelerin endüstri sektörü sıralamasında Almanya ilk beş ülke içinde yer alır.

Okuyun: Almanya Asgari Ücret

 

Almanya’da Aranan Meslekler

Almanya birçok değişik meslek branşında mühim personel arayışı olan bir ülkedir. Değişik meslek dallarına olan gereksinimlerin giderek artış göstermesi başka ülkelerden de personel almayı lüzumlu hale getirir. Bu yüzden birçok şahıs için Almanya’da aranan meslekler hakkında informasyon edinmek büyük ehemmiyet taşır. Almanya’da çalışmak istiyorsanız şu mesleklerin daha fazlaca arandığını bilmelisiniz:

Kamu sektörü danışmanı
Öğretmen
Yazılım uzmanı
İnsan kaynakları uzmanı
Diş doktoru
Diş teknisyeni
Hekim/ cerrah
İş geliştirme uzmanı
Ürün analisti
Siber güvenlik uzmanı
Makine geliştiricisi
Gayrimenkul danışmanı
Finans danışmanı
Bankacı
Kamu ilişkileri uzmanı

Bunların yanında garson, döner ustası, temizlik görevlisi, resepsiyonist benzer biçimde alanlarda da iş bulmak mümkün olur. Kişiler iş bulma sürecinde ne olursa olsun mesleklerin mezuniyet belgesi gerektirip gerektirmediğini araştırmalıdır. Bununla birlikte deneyimin de mühim bulunduğunun vurgulanması gerekir. Almanya’da işçi alımı mevzusunda belirli kriterleri devamlı göz önünde bulundurmak ehemmiyet taşır.

 

Almanya’da İşçi Maaşları

Yurtdışında çalışmak isteyen kişilerin araştırması ihtiyaç duyulan mühim iki mevzu vardır. Birincisi personel maaşları, ikincisi ise ülkedeki alım gücüdür. Almanya’da işçi maaşları mevzusunda detaylı informasyon edinirken hem de bu maaşlarla ülkede iyi mi geçineceğinizi hesaplamanız gerekir. Kira durumları, ürün tutarları, eğitim ve sıhhat harcamaları benzer biçimde detaylar oldukça önemlidir. Bu bakımdan Almanya’daki bazı mesleklerin aldıkları averaj maaşları aşağıdaki tablodan görebilirsiniz:

MESLEK
ORTALAMA MAAŞ DÜZEYİ
Avukat
3000- 6000 Euro
Otomobil Tamircisi
3.500- 5.300 Euro
Bakım ve Refakat Görevlisi
2.500- 3.800 Euro
Bankacı
2.500- 5.000 Euro
Bilgisayar Mühendisi
3.500- 7.000 Euro
Çevre Mühendisi
2.500- 5.000 Euro
Çocuk Gelişim Uzmanı
2.500- 5.000 Euro
Diş Doktoru
4.000- 8.000 Euro
Hekim
4.000-8.000 Euro
Döner Ustası
3.000- 4.500 Euro
Elektronik Mühendisi
3.500- 7.000 Euro
Mimar
3.500- 7.000 Euro
Moda Tasarımcısı
4.000- 8.000 Euro
Moleküler Biyoloji ve Genetik
10.000- 30.000 Euro
Hususi Spor Hocası
4.000- 6.000 Euro
Peyzaj Mimarı
3.500- 7.000 Euro
İç Mimar
3.500- 7.000 Euro
İnşaat Mühendisi
2.500- 5.000 Euro
Kasiyer
1.600- 2.400 Euro

 

Almanya Emek harcama İzni ve Vize Başvurusu

Almanya’da işe girebilmek için ne olursa olsun emek harcama izni almanız gerekir. Birçok mevzuda mühim seviyede muafiyetleri bulunan bir ülkedir. Sadece bu ülkede uzun süre kalmak istiyorsanız oturum iznine ya da emek harcama iznine haiz olmanız gerekir. Oturum izni alan bir kişinin emek harcama izni olmayabilir. Fakat emek harcama izni alan bir kişinin otomatikman oturum izni de verilmiş olacaktır. Bu şekilde durumlarda kişilerin ne olursa olsun emek harcama vizesi mevzusunda detaylı olarak informasyon edinmesi gerekir. Almanya emek harcama izni ve vize başvurusu hakkında şunları söylemek mümkün olabilir:

Vize işlemleri öncesinde ne olursa olsun Almanya konsolosluklarından ya da büyükelçiliğinden buluşma almanız gerekir.
Vize işlemlerine başlamadan ilkin geçişlik çıkarttırmanız gerekir. Pasaportunuzun son 10 yıl içinde alınmış olması büyük bir ehemmiyet taşır.
Geçişlik içinde minimum 2 tane boş yaprak olmasına dikkat etmelisiniz. Var ise eski pasaportlarınızı da dosyaya eklemelisiniz.
Vize işlemi kapsamında müracaat formunu Almanca olarak doldurmalısınız.
Müracaat formunda yer edinen bilgilerin vize talep dilekçesi ile tutarlı olmasına dikkat etmelisiniz.
İşinizi eğer Türkiye’deyken bulduysanız sizi çağrı eden şirketten bir çağrı mektubu almalısınız.
Finans bilgilerinizi ve sponsor bilgilerinizi ne olursa olsun bizlere dosyanızda belirtmelisiniz.
Gezi sıhhat sigortanızın 30.000 Euro teminatlı olmasına itina göstermelisiniz.

Tüm bu detaylara dikkat ettiğiniz takdirde vize işlemlerinizi kısa sürede tamamlayabilirsiniz. Her vize belgesinin güncel olmasına dikkat etmeli ve bu süreçte ustalaşmış olarak işlemlerinizi tamamlamalısınız. Almanya işçi alımı mevzusunda bilhassa emek harcama vizesi oldukça önemlidir. İş başvurusunu Almanya’da yapmak istiyorsanız gene vize alarak ilk olarak Almanya’ya gitmeniz gerekir. Kalış süresinde işe girdikten sonrasında göçmenlik bürosuna başvurarak uzatabilirsiniz.

Okuyun: Yurtdışında Çalışmak İçin Nereye Başvurmalıyım?

 

Almanya’da Göçmen Olmak

Uzun senelerdir Almanya, Türkiye’den en fazla göçü alan ülkelerden biridir. Hem emek harcama koşullarının uygun olması hem de Türk nüfusunu fazla olması Almanya’ya olan ilgiyi artırır. Kişiler yurt haricinde çalışmak istediklerinde ilk akla gelen ülkelerden birisi Almanya olur. Almanya’da göçmen olmak birçok ülkeye nazaran daha kolaydır. Bu sebeple Almanya’da yaşayan Türk sayısı oldukça fazladır. Bu kadar fazla sayıda Türk’ün bulunması hem de dayanışmanın da oldukça kuvvetli olmasını sağlar.

Buna rağmen Alman yasaları göçmenleri de koruyacak şekilde düzenlenmiştir. Emek harcama saatlerinin belli olması bilhassa rahat bir yaşam sürebilmek açısından ehemmiyet taşır. Almanya’da nitelikli vasıfsız derhal hepimiz kolaylıkla iş bulabilme şansına haizdir. Bununla beraber birçok şahıs Almanya’daki yaşam fırsatlarını değerlendirerek fazlaca daha kaliteli bir yaşam sürme imkanı bulabilmektedir.

 

Almanya’da Çalışmak İsteyenlere Tavsiyeler

Almanya’da çalışmak istiyorsanız belli başlı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Burada yaşamak kendi ülkenizde yaşamaktan birazcık daha zor olabilir. Bu bakımdan Almanya’da çalışmak isteyenlere tavsiyeler devamlı için göz önünde bulundurulmalıdır. Bilhassa Almanya’ya gitmeden ilkin bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarından detaylı bilgiler alabilirsiniz. Eğer Almanya’da çalışmak istiyorsanız şu noktalara dikkat etmelisiniz:

Almanya’da çalışmak her bakımdan ustalaşmış olmanızı gerektirir. Bu sebeple firmalar genel olarak işinde edinim sahibi kişilerle emek vermeyi tercih eder.
Almanya’da kolaylıkla yaşam sürebilmek için Almancayı süratli bir halde öğrenmeye çalışmalısınız.
İşinize devamlı için bağlı olmalısınız. İşinizin başlangıcında olmak uzun seneler bu ülkede iş sahibi olmanızı sağlar.
Toplumsal ve kültürel hayata uyum sağlamanız oldukça mühim bir mevzudur.
Türklerin fazla olduğu şehirleri tercih ederseniz daha süratli bir halde çevre edinirsiniz.
Yeteneklerinizi de değerlendirerek işe girme imkanı bulabilirsiniz.

Bu detaylara dikkat ettiğiniz takdirde Almanya’da kolay bir yaşam sürebilirsiniz. Yaşam standartlarının yüksek olması Almanya’nın birçok şahıs için gözde ülkelerden biri olmasını sağlar.

Yorum yapın