Devletimizde birçok girişimci devlet desteklerinden yararlanarak kendi işletmesini açmanın ayrıcalıklarını yaşıyor. Hem kendi işinin sahibi olmak hem de üretim ve hizmet sektöründe mühim işler başarmak isteyen kişilerin en ciddi problemi sermayedir. Yetersiz ana para sebebiyle işyeri açamamak girişimciler için mühim bir mesele olsa da KOSGEB destekleri ile artık iş yeri açma hayalleri gerçek oluyor. Derhal her kesimden imalatçıya verilen maddi destek sunar yardımıyla ülkenin istihdamına katkıda bulunulurken bir taraftan da kişiler kendi işlerinin sahibi olabiliyorlar.
Girişimcilere Verilen KOSGEB Destekleri
Türkiye’de ilk kez 1990 senesinde yürürlükte yerini alan KOSGEB uzun bir süredir yatırım ve girişimcilik alanlarında faaliyetlerini devam ettiriyor. Esnaf, yatırımcı ve öteki sektörlerdeki tüm girişimciler için birer destek programı olan KOSGEB beklentilerinize cevap veren birçok hizmet sunuyor. Sadece KOSGEB tarafınca verilen girişimci desteklerinden yararlanabilmek için kurumun sizlerden beklediği kriterleri yerine getirmeniz gerekiyor. Şartları eksiksiz bir halde yerine getirdiğinizde sizlere sunulan tüm desteklerden en iyi şekilde yararlanabilme pozitif yanları elde edebilirsiniz. KOSGEB desteğinden yararlanmak isteyen kişiler ilk olarak kurumun kaç değişik yardım paketi verdiğini bilmeleri gerekiyor.
Hızlı erişim
- Girişimcilere Verilen KOSGEB Destekleri
- KOSGEB Müracaat Şartları Neler?
- KOSGEB Tarafınca Desteklenen Sektörler
- İnşaat Sektörü
- İmalat Sektörü
- Tecim Sektörü
- Ulaştırma ve Depolama Sektörü
- Konaklama ve İçecek Hizmetleri Alanları
- KOSGEB’den Kimler Yararlanabilir?
- KOSGEB Girişimcilik Destekleri Ne Kadar?
- KOSGEB AR-GE Destekleri
- İş Geliştirme, Gelişme ve Internasyonal Olma Destekleri
- KOBİ Finansman Destekleri
- KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
- KOSGEB Destek Paketlerine Müracaat
- KOSGEB Eğitimlerine Müracaat Yapmak
- KOSGEB Müracaat Sorgulama
Girişimcilere Verilen KOSGEB Destekleri
Bunların yanında destek paketlerinin şartlarının neler olduğu mühim detaylar içinde bulunuyor. Vatandaşa bu alanda verilen destek miktarını ve bağışlama olup olmadığı da gene merak edilenler içinde yer ediniyor. KOSGEB günümüzde girişimcilere 8 değişik destek paketi veriliyor. Her destek paketinin kendine nazaran miktarı ve şartları bulunuyor.
KOSGEB Müracaat Şartları Neler?
KOSGEB destekleri birçok girişimciye verilse de kişilerin bu destekleri alabilmek için lüzumlu olan şartları yerine getirmesi gerekiyor. Şartlar girişimcileri zorlamayacak derecede olsa bu şartların denetimlerinin sıkı şekilde yapılması desteklerden yararlanmak isteyen girişimcileri bir fazlaca zorlamaktadır. KOSGEB girişimci desteklerinden yararlanabilmek için şu şartları yerine getirmeniz oldukça mühim oluyor:
KOSGEB girişimcilik desteği yeni iş yeri açmak isteye kişilere iş yerlerinin açılma sürecindeki lüzumlu olan sermayeyi sağlayabilmeleri için verilir.İş yerlerinin açılması sürecinde gider harcamalarının %70 olan kısmı bu desteklerle karşılanır.KOSGEB hem bağışlama desteği hem de faizsiz kredi olanakları sunar.Yapılmak istenilen iş ile sektör karşılaştırılır ve sonrasında satış ya da imalat gerçekleştirilecek ola iş yerinin kuruluşuna başlanır.İş yerinin kuruluşundan derhal ilkin girişimcilerin eğitim alması sağlanır.Eğitimler uzaktan verilir ve işletmelerin tüm donanımları sağlamasına itina gösterilir.İş yerlerinde tadilat giderleri ya da kira harcaması benzer biçimde durumlar KOSGEB girişimci destekleri ile karşılanır.KOSGEB evvelinde kurulan sadece daha da büyümek isteyen yada yurt haricinde da etkinlik göstermek isteyen işletmelere de destek sağlar.Kişiler işletmelerinin tüm açılış harcamalarını karşılar. KOSGEB de sonrasında destek sunar için lüzumlu ödemeleri yapar.
Tüm bu şartları yerine getiren kişiler KOSGEB’den kafi oranda destek alabilir ve kendi hayalini kurduğu işletmeyi kolayca açabilir. Müracaat şartlarını yerine getirmek kadar bulunduğunu sektörün KOSGEB tarafınca desteklenip desteklenmediğini bilmeniz de büyük bir ehemmiyet taşıyor. Sektörünüz KOSGEB kapsamında yer almıyor ise destek almanız da mümkün olmayacaktır. Kurum bazı işletmelere bağışlama desteği sağlarken bazı sektörlere yalnızca faizsiz kredi desteği sağlayabilir. Bazı sektörlere de her iki destekten yararlanabilme hakkı sunabilir. Bulunduğunuz sektör, eğitimlerde göstermiş olduğunuz başarı ve daha birçok detay bu destekleri alıp alamayacağınız mevzusunda mühim belirleyiciler içinde yer verilmiştir.
KOSGEB Tarafınca Desteklenen Sektörler
KOSGEB tarafınca desteklenen belli başlı sektörler bulunuyor. Bu sektörlerde hem istihdamın artırılması hem de işletme sayısının artırılması hedeflenir. Desteklene sektörler içinde şunlardan anlatmak mümkün olabilir:
İnşaat Sektörü
KOSGEB tarafınca direkt desteklenen sektörlerin başlangıcında inşaat sektörü geliyor. Eğer KOSGEB destekleri almak istiyorsanız ve alanınız inşaat ise hem bağışlama avantajından yararlanabilir hem de faizsiz olarak kredi alabilirsiniz. Bu desteklerden yararlanabilmek için gene belirli kriterler ile karşılaşabilirsiniz. Bu destek sunar bina inşaatı için 4 değişik şekilde yararlanılabilen desteklerdir. Eğer bina dışı meydana getirilen bir inşaat sektöründe bulunuyorsanız 12 değişik şekilde de destek alabilme imkanı bulunmaktadır.
İmalat Sektörü
KOSGEB destekleri içinde mühim sektörlerden bir diğeri de imalat sektörüdür. Son aşama mühim bir sektör olması imalat sektörünü son aşama ön plana taşır. Tütün ürünleri, giyim eşya ürünlerinin üretimi, tekstil ürünlerinin imalatı benzer biçimde alanlarda destek almak mümkün olmaktadır. Bu sektörde KOSGEB ortalama olarak 324 değişik alanda sizlere destek verebilmektedir.
Sadece imalat alanında desteklerden yararlanmak istiyorsanız belirli detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. İmalat sektörünü her geçen gün daha da geliştirmeyi hedef haline getiren KOSGEB bu destek sunar mevzusunda sizlere ihtiyaç duyulan her türlü eğitim desteğini de vermektedir. Sadece kurum tarafınca verilen eğitimlere tertipli olarak katılmak ve lüzumlu başarıyı göstermeniz gerekiyor.
Tecim Sektörü
Tecim sektörü KOSGEB destekleri içinde mühim bir yere haizdir. Bu sektörde birçok değişik alanda destek alabilmek mümkün olabilir. Tecim sektöründe yer alanlar desteklerden şartları yerine getirdikleri taktirde kolayca yararlanabilirler. Sadece bilhassa perakende sektöründe olanlar ile toptan tecim sektöründe bulunanlar fazlaca daha kolay bir halde KOSGEB destekleri alabilme şansına haiz olabiliyor.
Bu sektörde yer alıyorsanız ya da almayı planlıyorsanız iyi bir iş planı hazırlayarak KOSGEB’e başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. KOSGEB’in fazlaca süratli ve kolay şekilde destek verdiği ikinci sektör olarak bilinmektedir. Tecim sektöründe bir iş oluşturmayı planlıyorsanız iş planınızı ve KOSGEB projenizi son aşama detaylı bir halde hazırlamanız gerekiyor.
Ulaştırma ve Depolama Sektörü
KOSGEB tarafınca direkt desteklenen sektörlerden birisi de ulaştırma sektörüdür. Ulaştırma ve depolama sektörü alanında işletme oluşturmayı planlıyorsanız KOSGEB destekleri ile işletmenizi daha süratli bir halde kurma imkanı elde edebilirsiniz. Kara taşımacılığı ile boru hattı taşımacılığını kapsayan bu destek sunar ile büyük bir şirket kurma imkanı bulabilirsiniz. Bunların yanında hava yolu taşımacılığı alanı, su yolu taşımacılığı alanı da gene desteklenen ulaşım sektörleri içinde yer ediniyor.
KOSGEB son aşama ustalaşmış bir halde hazırlanan projeleri dikkate alarak sizlere destek vermektedir. Bu sektörde ortalama olarak 38 değişik alanda destek programlarından yararlanabilirsiniz. Sadece eğitim ve projelerin hazırlanması benzer biçimde süreçlerde ihtiyaç duyulan titizliği göstermeniz gerekiyor.
Konaklama ve İçecek Hizmetleri Alanları
Konaklama ve içecek sektörleri son aşama dinamik olan sektörlerdir. Bu sektörlerde yer almak isteyen kişilerin verilen desteklerden yararlanabilmesi için detaylı olarak hazırlanmış olan bir projeye gereksinimleri bulunmaktadır. KOSGEB tarafınca direkt desteklenen birçok proje yardımıyla kısa sürede işletmenizi kurma imkanı elde edebilirsiniz.
Konaklama ve içerik sektörlerinde 14 değişik alanda destek almak mümkün olmaktadır. Sadece kahve salonları ile kokteyl salonları bu destek programına dahil edilmemektedir. Bunların haricindeki alanlarda etkinlik göstermek istiyorsanız KOSGEB destekleri ile hayalini kurduğunuz işletmeyi kurabilir ve kısa sürede iş hayatına atılabilirsiniz.
KOSGEB’den Kimler Yararlanabilir?
KOSGEB desteklerinde yararlanabilecek kişiler de evvelinde belirlenmiştir. Bu kişiler hem KOSGEB desteklerinden yararlanabilecekler sıralamasında yer almalı hem de kriterleri detaylı olarak yerine getirmelidirler. Bu desteklerden yararlanabilecek olan kişiler şunlardır:
18 yaşını dolduran reşit bireylerKOSGEB tarafınca verilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılan ve bu eğitimleri başarı ile tamamlayanlarHalihazırda işletmesi kurulmuş olan işletmeler destek alacak ise KOBİ statüsünde olanlarKurula bir işletme için destek alınacak ise KOSGEB veritabanına işletme kaydı yapılmış olmalıdır.
Bu kişiler başvuruları pozitif yönde sonuçlandığı taktirde aradıkları destekleri alabilirler. Sadece destek almak ile bu süreç de tamamlanmaz. Kurum tarafınca devamlı denetlemelerin yapılacağı ve desteklerin ne şekilde kullanılacağı da bilinmelidir. KOSGEB tarafınca verilen desteklerin kurumun yönergeleri doğrultusunda kullanılması son aşama ehemmiyet taşıyan bir mevzudur.
KOSGEB Girişimcilik Destekleri Ne Kadar?
KOSGEB destekleri her sektöre aynı oranda verilmiyor. Verile desteklerin maddi olarak kıymeti kendi içinde 4’e ayrılmaktadır. Bunlar içinde en fazla verile destek programı ileri girişimcilik destek programıdır. Bu destek programına 375 bin Türk Lirası destek verilir. Bir öteki program ise girişimcilik destek programıdır. Bu programa ise 150 bin Türk Lirası verilmektedir.
Geleneksel girişimci destek programına ise 65 bin Türk Lirası verilerek girişimcilerin desteklenmesi sağlanır. İş planı ödülü destek programı da verilen destek sunar içinde yer alsa da ne kadar verildiği hakkında net olarak bir data bulunmaz. Bulunduğunuz sektör hangi programa dahil ise o programın maddi desteğini alabilme hakkı elde edebilirsiniz.
KOSGEB AR-GE Destekleri
KOSGEB kendi çatısı altında önemle incelemiş olduğu ve destek sunar verdiği bir öteki alan ise AR-GE alanıdır. Bu alanda destek programlarından yararlanmak isteyen sektörler kendi alanlarını son aşama iyi şekilde belirlemelidir. Zira her alana verilen destek miktarı farklılık göstermektedir. KOSGEB, AR-GE alanında beş değişik programda kişilere destek veriyor. Bu destek sunar şu şekildedir:
AR-GE, UR-GE ile İnovasyon Destek Programına dahil olan işletmeler için 6 milyon Türk Lirası verilir.AR-GE ve İnovasyon Destek Programına dahil olan işletmeler için ise 750 bin Türk Lirası verilir.Endüstriyel Uygulama Destek Programlarına dahil olanlara 818 bin Türk Lirası verilir.KOBİ TEKNOYATIRIM- KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programlarına dahil olan işletmeler için ise 6 milyon Türk Lirası verilir.Stratejik Ürün Destek Programına dahil olan işletmeler içi ise 6 milyon Türk Lirası destek verilmektedir.
Bu programlara dahil olan işletmelere ayrılan yardımlar fazlaca daha fazladır. KOSGEB destekleri her yıl güncellenen rakamlardır. Bundan dolayı müracaat meydana getirilen alanda kişilere ne kadar destek verildiğinin bilinmesi sıhhatli müracaat ve proje süreci için büyük bir ehemmiyet taşımaktadır.
İş Geliştirme, Gelişme ve Internasyonal Olma Destekleri
Teknolojik ürünlerin tasarım ve üretimini icra eden işletmeler eğer yurt haricinde da etkinlik göstermek isterlerse KOSGEB desteklerinden yararlanabilirler. Bu desteklerden yararlanmak isteyenlerin şartları yerine getirmesi son aşama mühim bir detaydır. Bu programa dahil olan kişilerin alabilecekleri destek tutarları şunlardır.
İşletme Geliştirme Destek Programına dahil olan işletmeler 480 Türk Lirası destek alırlar.İş Birliği Destek Programına dahil olanlar 10 milyon Türk Lirası destek alırlar.KOBİ- GEL 1 milyon Türk Lirası destek veriyor.Internasyonal Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programına dahil yatırımcılara ise 60 bin USD destek veriliyor.Yurt Dışı Pazar Destek Programı için 300 bin Türk Lirası destek veriliyor.Tematik Proje Destek Programı için verilen desteklerde net bir ücret bulunmuyor.Genel Destek Programına dahil olanlar için ise gene net bir ücret bulunmamaktadır.
Bu destekleri alabilmek için de gene her programa nazaran hazırlanan şartları karşılayabilmeniz büyük bir ehemmiyet taşıyor. Yüklü oranda destek sunar olması kişilerin projelerini hazırlarken ustalaşmış davranmasını da lüzumlu hale getiriyor.
KOBİ Finansman Destekleri
KOBİ finansman destekleri de en fazlaca dört gözle beklenen destek programları içinde yer verilmiştir. Yurtdışından ithal olarak gelen ürünleri eğer Türkiye’de kendi imkanları ile üretmeye çalışan KOBİ’ler var ise KOSGEB destekleri ile daha kolay bir halde gelişme sağlayabilirler. KOBİ finansman destekleri içinde yüksek meblağlar bulunuyor. Bunlardan ilki KOBİ finansman destek programı olarak 500 bin Türk Lirası olarak verilen destektir. Bir öteki destek ise Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansal Kiralama Destek Programı kapsamında verilen 750 bin Türk Lirası tutarındaki destektir. KOBİ finansman desteklerinden yararlanmak isteyen kişilerin dikkat etmesi ihtiyaç duyulan mevzu ise gene her destek programında olduğu benzer biçimde proje hazırlamasıdır.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
KOSGEB girişimcilere vereceği destek sunar kapsamında son aşama detaylı olarak bir eğitim programı da sunar. Bu eğitim programlarından yararlanabilmek için eğitimlere katılmak mühim bir zorunluluktur. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne derhal her destek başvurusu icra eden şahıs katılıyor. Bu programa kaydolarak eğitimleri almanız ve eğitimleri de belirli ölçütlerde tamamlamanız gerekiyor.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi günümüzde uzaktan eğitim olarak veriliyor. Böylece netin bulunmuş olduğu derhal her yerden eğitimlere katılabilme şansınız bulunuyor. KOSGEB eğitimlerini başarı göstermiş bir halde tamamladıktan sonrasında sizlere bir sertifika verilir. Bu sertifika ile destek paketlerine başvurma hakkı elde edersiniz.
Okuyun: Devlet Destekleri
KOSGEB Destek Paketlerine Müracaat
KOSGEB girişimci eğitimlerini tamamlayarak sertifika aldıysanız bu paketlere iyi mi müracaat yapmanız icap ettiğini de bilmeniz gerekiyor. Lüzumlu başvuruyu yapabilmek için e Devlet portalını kullanmanız gerekiyor. Bu portal üstünden KOSGEB başvurusunu kolayca yapabilirsiniz.
Başvuruyu yapabilmek gereksinim duyulan sertifikayı alabilmek için ise sınavlardan belli bir puanı almak gerekiyor. Adaylar için hazırlanan sınavda 100 tam puan üstünden 70 puan alınması planlanıyor. Bu barajın altında kalırsanız girişimcilik kursunuz başarısız sayılır.
İlk zamanlarda karşı karşıya verilen eğitimler pandemi süreci sebebiyle artık online olarak yapılmaktadır. Bundan dolayı de sisteme dahil olduğunuzda online sistemlere giriş yapabilecek donanıma haiz olmanız gerekiyor. Bu süreçte vakit ve mekan sınırlaması olmadan bu eğitimlere dahil olabilme fırsatı sunulmaktadır. Derslerde kullanılan tüm kaynaklar ve materyaller de elektronik ortamlarda paylaşılmaktadır. Bundan dolayı adaylar herhangi bir mesele ya da engel yaşamadan bu eğitimlere katılabilme şansı elde etmektedir.
KOSGEB Eğitimlerine Müracaat Yapmak
KOSGEB girişimcilik eğitimlerine müracaat yapmak istiyorsanız ilk olarak bir e devlet şifreniz olması gerekiyor. Bununla beraber sisteme kaydolduğunuz hesap üstünden KOSGEB e Akademi sayfasına giriş yapmanız isteniyor. Bu süre sonrasında da şu adımları takip ederek eğitimlere katılabilirsiniz:
KOSGEB e Akademi sayfasına giriş işleminizi yapın.Sağ üst köşede bulunan GİRİŞ kısmına tıklayın.Buradan Eğitimlerim kısmına girin.Hemen sonra Tüm Eğitimlerin kısmını tıklayın.Girişimcilik ve Genel Eğitimler alanında bulunan 3 kurs bulunması gerekir.Bu kurslardan hangisine katılmak istiyorsanız onu tıklamalısınız.
Sonrasında da sizlerden istenilen tüm detayları detaylı olarak doldurmalı ve sonrasında kayıt işlemlerinizi tamamlamalısınız. Sizlerden istenilen tüm detayları detaylı olarak doldurmanız bu süreçte son aşama mühim bir detaydır. Noksan bilgiler ya da güncel olmayan bilgilerle müracaat yapmak eğitim başvurunuzun reddedilmesine niçin olabilmektedir. Başvurunuzu yaptıktan sonrasında da takip süreci adım atar.
KOSGEB Müracaat Sorgulama
KOSGEB girişimcilik eğitimlerine müracaat yaptıysanız belli bir süre süresince beklemeniz gerekiyor. Bu bekleme süresince meydana getirilen başvuruları kovuşturmak isterseniz KOBİGEL sorgulama ekranını kullanabilirsiniz. Bu sorgulama ekranı üstünden kimlere eğitim hakkı çıktığını denetim edebilirsiniz. Sorgulama esnasında sizlerden T.C. kimlik numaranız ya da vergi kimlik numaranız istenecektir. Bu numaralardan herhangi birini doğru bir halde yazarak müracaat işlemlerinizi sorgulayabilirsiniz.